Kelemen Hunor: erős hangunk lesz az Európai Parlamentben

Kelemen Hunor szerint ha a szavazatszámlálás igazolja az RMDSZ exit poll felmérés által előrejelzett szavazatarányát, az erdélyi magyarságnak erős képviselete lesz a következő öt évben az Európai Parlamentben.

Az 5,4 százalék azt jelenti, hogy az erdélyi magyar közösségnek erős hangja lesz az EP-ben – jelentette k vasárnap este Kolozsváron az exit poll adatokat kommentálva Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke szerint ha ezeket az eredményeket a szavazatszámlálás visszaigazolja, akkor 440-450 ezer közötti a szövetségre leadott voksok száma.

"Ezt egy nagyon jó eredménynek tartjuk. Legutóbb a 2016-os parlamenti választáson értünk el hasonló eredményt, ami jóval több, mint 2014-ben, az európai parlamenti választáson” – jelentette ki a politikus. Kelemen köszönetet mondott azoknak, akik az RMDSZ mellett álltak az elmúlt hetekben, hónapokban, külön megemlítve a jelöltek, az önkormányzati vezetők, a kampányban tevékenyen részt vállalók szerepét.

„Köszönjük azoknak, akik bizalmukkal felénk fordultak, hiszen ez egy nagyon nehéz választás volt, magas részvétellel. Köszönjük, hogy az elmúlt hónapokban egy-egy kézfogással vagy egy-egy mondattal biztattak” – fogalmazott a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak változnia kell, és változni is fog. Szavai szerint szükség van arra, hogy az EU az etnikai őshonos kisebbségeknek védelmet nyújtson. "De legalább ennyire szükség van arra, hogy növekedjen a jólét, biztonságban legyenek az emberek. Bízunk benne, hogy meghallják a hangunkat és találunk szövetségeseket az Európai Unióban is. Építjük az utat, ahogy eddig tettük, mert erre van szükség ahhoz, hogy biztonságban, gazdasági jólétet tervezve, az etnikai identitásunkat megőrizve élhessünk szülőföldünkön” – nyomatékosított.

A következő napok is nagyon fontosak – mondta Kelemen Hunor: a szavazatszámlálásnál résen lesznek az RMDSZ urnabiztosai, és ezt követően beszélhetünk majd pontos, végleges eredményről.

Kapcsolódók

Kimaradt?