Homofób kijelentéseket tett Puiu Hașotti liberális szenátor

Puiu Hașotti liberális szenátor megbírságolását kérte hétfőn az Országos Diszkriminációellenes Tanácstól (CNCD) a politikus homofób kijelentései miatt a melegek jogait védő Accept szervezet.

Hașotti a hét végén a homoszexuálisokat beteg embereknek, az azonos neműek közötti vonzódást természetellenes állapotnak nevezte. A politikus a szociáldemokrata színekben mandátumot szerzett Remus Cernea képviselő törvényjavaslatát kommentálta. A Zöld Párt elnöke pénteken jelentette be, hogy bevezetné a regisztrált élettársi kapcsolatot a heteroszexuális és az azonos nemű párok számára.

Puiu Hașotti a kormánypárti képviselő javaslatát elfogadhatatlannak nevezte. „Nekem semmi bajom a homoszexuálisokkal, beteg embereknek tartom őket. Az azonos neműek közötti kapcsolat természetellenes, ezért szerintem Cerneának esélye sincs a törvénykezdményezése elfogadtatására” – mondta a liberális szenátor.

Az Accept hétfői közleményében botrányosnak nevezte a politikus kijelentéseit. A szervezet elnöke, Florin Buhuceanu felszólította a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy határolódjon el Hașotti nézeteiről, akinek példás megbüntetését kérte a diszkriminációellenes tanácstól.

A PNL egyelőre nem határolódott el politikusa megjegyzéseitől, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) másik alakulata, a Szociáldemokrata Párt (PSD) azonban igen. A PSD szóvivője, Cătălin Ivan a RFI-nek nyilatkozva sajnálatosnak nevezte Hașotti kijelentéseit, amelyekkel szerinte a liberális politikus elvetette a sulykot.

A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Cernea törvényjavaslatát sem a PSD-ben sem az USL szintjén nem vitatták meg. „Szerintem Remus Cernea csak magára akarta irányítani a figyelmet, ezért nem konzultált az USL-t alkotó pártokkal javaslata nyilvánosságra hozatala előtt” – mondta Ivan.

A Zöld Párt elnöke egy hét leforgása alatt másodszor vívta ki maga ellen az USL politikusainak a haragját. Radu Mazăre konstancai polgármestere múlt héten azzal fenyegette meg, hogy eltöri a lábát, amiért azt javasolta, hogy az egyházak többé ne részesüljenek állami támogatásban.

Kapcsolódók

Kimaradt?