FRISSÍTVE – Uszító, magyarellenes üzenetekkel mozgósítják a román szavazókat

FRISSÍTVE: Erdély-szerte uszító, magyarellenes telefonos üzeneteket kapnak a román választópolgárok, akiket azzal próbálnak mozgósítani az európai parlamenti választásokra, hogy „csak néhány lépésre” vannak attól, hogy a magyarokat „kijátsszák a politikából”, arra utalva, hogy a román szavazók nagyarányú részvétele mellett előfordulhat, hogy az RMDSZ-re leadott szavazatszám nem lesz elegendő az ötszázalékos bejutási küszöb eléréséhez.

Egy másik üzenetben azt írják, hogy azért kell elmenni és a szélsőségesen nacionalista Rareș Bogdan nemzeti liberális párti jelöltre szavazni, hogy ő „mentse meg a magyaroktól” a románokat.

A választási kampányban szinte valamennyi román párt kijátszotta az uszító „magyar kártyát”, de a szavazás napjára is kijutott más magyarellenes megnyilvánulásból: miközben Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke vasárnap délelőtt a sajtónak nyilatkozott a szavazata leadása után, a háttérben egy román fiatalember trágár szavakkal és hangosan szidta a magyarokat. A szavazókörzet környékén a rendet felügyelő karhatalmiak nem léptek közbe.

FRISSÍTÉS: Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke megkeresésünkre elmondta: „A román nacionalista retorikának egyértelműen az a célja, hogy nekünk, magyaroknak ne legyenek ott a képviselőink az Európai Parlamentben. Ennek a fajta mozgósításnak is az üzenete, hogy bennünket kiszorítsanak, és elmondhassák Brüsszelben, hogy mi nem vagyunk tényezők Romániában. Ezt csak akkor tudjuk legyőzni, ha továbbra is lesz magyar képviselet, aki el tudja mondani, hogy igenis nagyon fontos, erős magyar közösség van Romániában és a Kárpát-medencében. Mi arra kérjük a magyarokat, kerekedjünk felül ezen a sovén retorikán, és ennek a legjobb módszere az, ha erőt mutatunk, összefogunk és részt veszünk az európai parlamenti választáson!”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?