Winkler Gyula: interetnikai konfliktust szülhet az úzvölgyi temetőgyalázás

Nem kampánycélból bontotta fel a parlamenti együttműködést a román kormánytöbbséggel az RMDSZ, hanem abból a megfontolásból, hogy felhívja a figyelmet egy esetleges interetnikai konfliktus veszélyeire – jelentette ki pénteken Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, aki a vasárnapi EP-választáson az RMDSZ-es jelöltlista vezetője is egyben.

A Hunyad megyei RMDSZ-szervezet elnöke pénteken Aradon tartott sajtótájékoztatót Faragó Péter parlamenti képviselő és megyei RMDSZ-elnökkel. A Maszol kérdésére kifejtette: nem a szavazatszerzés vezérelte az RMDSZ vezetőségét ebben a „nagyon nehéz döntés” meghozatalában, hanem politikai figyelmzetetésül szánta annak a koalíciónak, amelynek a kormánya három hétig semmit sem tett az Úz-völgyében történtek miatt, amikor a magyar érdekek sérültek, de egy provokáció nyomán napokon belül rendőrségi eljárást indított a csíkszentmártoni magyarok ellen.

„Egy felelős helyzetben egy felelős döntést kellett hozni, amikor nyilvánvaló a kettős mérce alkalmazása – fejtette ki. – Ennek a választási részvételre gyakorol hatását vasárnap este mérhetjük le.”

Az vasárnapi európai parlamenti választás kampányának finisében tartott sajtótájékoztatón Winkler Gyula azt is elmondta: helyes utat választott az RMDSZ, amikor úgy döntött, hogy nem a belpolitikai csatározásokkal, hanem az Európai Unió megreformálásának szükségességével próbálta megszólítani a szavazókat.

„A román pártok az őszi elnökválasztás előjátékának, az egymással szembeni erőfitogtatásnak használták ezt a kampányt, amelyben szinte kivétel nélkül mindegyik kijátszotta az úgynevezett magyar kártyát. Ezzel szemben mi két fontos kérdés feszegettünk, amire az Európai Uniót rá kell vennünk: az egyik a gazdasági fejlődés – gazdaság, mezőgazdaság, regionális fejlesztés, és azok az EU-s támogatások, amelyekre a megkezdett projektek folytatásához szükség van, a másik pedig az európai kisebbségvédelmi törvény megalkotása, amelynek nekünk, erdélyi magyaroknak is védelmet nyújtana akkor, amikor a románok elmondják, hogy példaértékűen megoldották a kisebbségi jogokat, holott mi tudjuk, hogy ez nincs így” – fejtette ki.

Winkler Gyula hozzátette: reméli, hogy az erdélyi magyarság átérzi a vasárnapi választás súlyát, és Európa-szerte azok az erők fognak győzni, amelyek az unió alapító atyáinak az értékrendjét, az identitás megőrzését, a kereszténység védelmét tartják szem előtt.

Faragó Péter parlamenti képviselő, Arad megyei RMDSZ-elnök elmondta, hogy nincs kitűzött szavatszám a szervezet számára, de a kampány során próbálták minél több magyar emberben tudatosítani, hogy sorsdöntő EP-választás előtt állnak, és reményét fejezte ki, hogy ez meg is látszik majd az Arad megyei magyarok részvételi arányában.

Kapcsolódók

Kimaradt?