FRISSÍTVE – A halálosan megfenyegetett újságíró ügyében hatósági felügyelet alá helyezték a rendőrakadémia vezetőit

FRISSÍTVE: Hatósági felügyelet alá helyezték csütörtök este a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia rektorát és helyettesét. Adrian Iacobot és Mihail Petrică Marcoci-t zsarolásra való felbujtással vádolják a halálosan megfenyegetett újságírónő, Emilia Şercan ügyében. A belügyminisztérium a lemondásukat kéri. A rendőrakadémia parancsnokságát ideiglenesen Veronica Stoica prorektor vette át.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a rendőrakadémia rektora és prorektora vette rá az intézmény egyik alkalmazottját, az ügyben már korábban hatósági felügyelet alá helyezett Gheorghe Adrian Bărbulescut, hogy fenyegető üzeneteket küldjön Emilia Şercan újságírónak, így próbálva rákényszeríteni, hogy hagyjon fel az intézmény rektorát (és más tanárait) közvetlenül érintő, plágiumügyeket feltáró oknyomozó cikksorozattal. Cserében azt ígérték a fiatal tisztnek, hogy megfelelő védelmet biztosítanak neki, és segítenek elkerülni a büntetőjogi felelősségrevonást.

Emilia Şercan április 17-én, a Facebookon számolt be arról, hogy halálos fenyegetést kapott.

 

„Hétfőn este 21005-kor kaptam egy üzenetet, amelyben halálosan megfenyegettek. Az üzenet háttere, hogy három hete folyamatosan a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó rendőrakadémia tagjainak plagizált doktori dolgozatairól közlök információkat, és újabb anyagok vannak előkészülőben” – írta a közösségi oldalra.

Emilia Şercan négy éve közöl cikkeket magas rangú állami tisztviselők plágiumügyeiről. „Eddig csak szidalmaztak, megfélemlítettek, követtek, megpróbáltak lejáratni, de ezúttal más szintre került a dolog” – tette hozzá az újságíró.

A fenyegető üzenet egy részét is nyilvánosságra hozta: „Azért küldjük ezt az üzenetet, hogy megelőzzük a további történéseket, minden tőled függ. Hagyj fel minden folyamatban levő tevékenységeddel..., ha nem akarod, hogy kezdődjön a kálváriád” – írta többek közt a fenyegető.

Az ügyben a bukaresti negyedik kerületi bírósági ügyészség kezdte el a nyomozást, majd áthárította az illetékességet a DNA-nak. Az ügyészeknek sikerült azonosítaniuk a fenyegető üzeneteket küldő férfit, Gheorghe Adrian Bărbulescut, akit egy hónappal ezelőtt helyezték hatósági felügyelet alá.

Emilia Șercan a Mediafaxnak úgy nyilatkozott: sejtette, hogy nem a fiatal rendőrtiszt a fenyegető üzenetek értelmi szerzője, hanem csak „végrehajtó, aki magasabb körök parancsára cselekedett”.

FRISSÍTÉS: A belügyminisztérium a rendőrakadémia rektorának és helyettesének lemondását kéri. A rendőrstatútum előírásainak megfelelően, Adrian Iacobot és Mihail Petrică Marcoci-ot rendelkezési állományba helyezik.

Az egyetemi autonómia okán a miniszter nem válthatja le a két vezetőt, ezért a belügyminisztérium elvárja, hogy a rektor és a prorektor nyújtsa be lemondását, hogy a kivizsgálás ne ártson az intézmény jó hírének – írja az akadémia sajtóirodájának közleményében.

A rendőrakadémia parancsnokságát ideiglenesen Veronica Stoica prorektor vette át.

Adrian Iacob rektor megjelent pénteken a belügyminisztériumban, de újságíróknak nem nyilatkozott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?