RMDSZ-kampányzáró Kolozsváron: ott kell lennünk, ahol rólunk döntenek

A szövetség abban bízik, hogy minden düh és elégedetlenség ellenére a közösség számára május 26-án nem lesz kérdés, hogy szükség van a magyar érdekképviseletre Európában. Ha mi nem vagyunk ott, a román nacionalisták nem fognak értünk kardoskodni – hangzott el csütörtökön, a Kolozs megyei RMDSZ kampányzáró sajtótájékoztatóján.

Románia nem mintaállam a kisebbségi kérdésekben – mutatott rá Csoma Botond parlamenti képviselő, aki szerint ezért van szükség a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezésre. Ennek elfogadtatásához az Európai Unió alapszerződését kell módosítani, eredmények nem egyik napról a másikra várhatók, tette hozzá. „Ha mi nem vagyunk ott, a román nacionalisták nem fognak kardoskodni az európai kisebbségvédelmi kezdeményezésért” – vélekedett.

Kolozs megyei kampánytapasztalatairól a politikus elmondta: az elmúlt időszakban összesen 87 településen közvetítették a magyaroknak az RMDSZ üzenetét, a szövetség európai parlamenti képviselőjelöltjei közel két hetet kampányoltak a megyében. A megyei tanácsosok a vidékieket, a városi tanácsosok, Oláh Emese alpolgármester és a fiatalok pedig a kolozsváriakat látogatták meg. Közölte azt is, hogy május 26-án egész napos telefonos ügyelet fog működni a Kolozs megyei RMDSZ titkárságán, ahol jelezni lehet a szavazáson észlelt bármilyen problémát.

Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt szerint kampányában az RMDSZ arról beszélt, mennyi jó dolgot kapott a magyar közösség az Uniótól. Meggyőződése, hogy a vasárnapi választás nemzeti ügy. Kampánykörútja során sok kritikával is szembesült – folytatta –, tudja, hogy a szövetség nem tökéletes, de abban is egyetértettek, hogy az RMDSZ-nek nincs alternatívája, számolt be tapasztalatairól. Hegedüs Csilla több mint húszezer megtett kilométert tud a háta mögött, 130 településen járt, 7 500 emberrel fogott kezet, nyújtott át nekik szórólapot, sorolta.

„Arról döntünk, hogy milyen Európai Uniót szeretnénk” – fogalmazott, hozzátéve: olyat, amely odafigyel a kisebbségekre és nem alkalmaz kettős mércét. Kiemelte a Kárpát-medencei magyar összefogás fontosságát is: „végre van egy tér, ahol egységes magyar nemzetként tudunk fellépni”. Ott kell lenni, ahol a döntések születnek, nem lehet, hogy nélkülünk döntsenek rólunk, összegzett.

Oláh Emese alpolgármester és Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke az EU-s források és a gazdatámogatások fontosságára hívták fel a figyelmet. Kolozsvár alpolgármestere szerint az országon belüli leosztások másként kell hogy alakuljanak, ami az EU-s források lehívásának lehetőségét illeti: két milliárd eurót át kell csoportosítani a Regionális Operatív Programra, ami megyénként 50 milliót jelentene a településeknek. Vákár többek között azt hangsúlyozta, hogy az új Európai Uniónak „ne a mi gazdaságunk legyenek a veszteseik, mert így is hátrányban vagyunk”.

Bíznak a bejutásban

Mint ismert, az IMAS közvélemény-kutató intézet szerdán közzétett közvélemény-kutatása a bejutási küszöb alatt, 3,8 százalékon mérte az RMDSZ-t, így akár EP-képviselet nélkül maradhatnak az erdélyi magyarok. A Maszol kérdésére, hogy ennek fényében milyen hangulatban telik a kampányfinis a szervezetben, és milyen eredményre számítanak május 26-án, Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt kifejtette: bár az RMDSZ-t nehezen lehet mérni, belátják, hogy a helyzet aggasztó.

A jelölt elmondta: fortélyos, nagyon jól kitalált ellenkampányt tapasztal a román pártok részéről, amelyek éket akarnak verni az RMDSZ és az erdélyi magyar közösség közé. „Azt látjuk, hogy Románia néhány kisebbségét sikerült eladni az elmúlt hetven esztendőben, de az erdélyi magyarok itt vannak, és úgy látszik, sokak számára kellemetlenek, mert követelik a jogaikat” – jelentette ki.

„Sokan kritizálnak, sokan elégedetlenek számos döntésünkkel, de nagyon kevesen kérdőjelezik meg, hogy szükség van a magyar érdekképviseletre” – tette hozzá, aki szerint az EP-választás már rég nem a jelöltek személyéről szól. Bízik abban, hogy „minden dühöt és elégedetlenséget félretéve a közösség ki fog állni a jogaink, az érdekeink és értékeink mellett”. A román felméréseket egyébként nem kell készpénznek venni, egészítette ki Csoma Botond, korábban is mérték már a szövetséget bejutási küszöb alatt, mert nem dolgoznak megfelelő magyar mintával.

Egy másik újságírói kérdésre Csoma kifejtette: a legtöbb kritika a PSD-vel való parlamenti együttműködés miatt éri az RMDSZ-t. Szerinte sokan érzelmileg, nem pragmatikusan viszonyulnak a politikához, és nem érti, hogy a moralizáló politika hol maradt akkor, amikor az USR Dacian Cioloș-sal kötött koalíciót.

Kapcsolódók

Kimaradt?