Dragnea: a kormányfő kitöltheti mandátumát, ha teszi a dolgát

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) nem áll szándékában leváltani Viorica Dăncilă miniszterelnököt – nyilatkozta szerda este Liviu Dragnea pártelnök.

„Mi nem akarjuk leváltani a kormányfőt. Viorica Dăncilă 2020-ig tisztségben maradhat, ha teszi a dolgát. Sem nekem, sem másnak nincs semmi problémánk vele” – mondta Dragnea a Románia TV műsorában Johannis államfő korábbi nyilatkozatára reagálva, miszerint nem fog még egy kormányfőt kinevezni a PSD részéről, ha a párt megvonja a politikai bizalmat Viorica Dăncilától.

Arra a kérdésre, hogy mi fog történni, ha a jelenlegi miniszterelnök lemond tisztségéről, Dragnea azt válaszolta, hogy tárgytalan erről beszélni.

A kormányfő ama bejelentése kapcsán, miszerint szavazni fog a referendumon, a PSD elnöke azt mondta: „Nincs problémám ezzel. Azt hiszik, én megmondom a PSD-tagoknak, mit tegyenek? Még csak az kellene!”

Az ügyet azért firtatják, mert Viorica Dăncilă kormányfő szerdán bejelentette, hogy részt vesz a május 26-án, az európai parlamenti választások napján a kormánnyal szembenálló Klaus Johannis államfő által kezdeményezett véleménynyilvánító igazságügyi népszavazáson, holott pártja, a PSD vezetőségi tagjainak zöme nyíltan a referendum bojkottjára szólított fel.

Az azt megelőző este Liviu Dragnea sokat sejtetően azt nyilatkozta, hogy „egyik kormánytagnak sem kell elfelejtenie, hogy miért került oda”. Emlékezetes, hogy a büntetett előélete miatt a miniszterelnöki tisztségre a törvény szerint kinevezhetetlen PSD-elnök korábban két, a pártja által kinevezett miniszterelnököt – Sorin Grindeanut és Mihai Tudosét – leváltott, amikor azok megpróbáltak kibújni a befolyása alól.

Dragnea második korrupciós perében hétfőn, az EP-választások és a referendum másnapján hirdet jogerős ítéletet a legfelsőbb bíróság, és ha bűnösnek kiáltják ki, akkor börtönbe kell vonulnia, nem kaphat még egy felfüggesztett büntetést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?