FRISSÍTVE- Két év felfüggesztett börtönre ítélte Horváth Annát a legfelsőbb bíróság


-A A+

FRISSÍTVE: Jogerősen két év felfüggesztett börtönre ítélte Horváth Annát a legfelsőbb bíróság szerdán befolyással való üzérkedésért. Kolozsvár volt alpolgármesterét a pénzmosás vádja alól felmentették – tájékoztatta a Maszolt a bíróság sajtóosztálya. Horváth Anna az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul az igazáért. Közölte azt is, hogy lemond a városi tanácsosi mandátumáról.

A jogerős ítélet helyben hagyta a befolyással való üzérkedésért alapfokon kiszabott két év börtönbüntetést, ám ennek végrehajtását négy évre felfüggesztette.A politikus két évig nem tölthet be választott vagy kinevezett köztisztséget, és száz nap közmunkát kell végeznie. Kolozsvár volt alpolgármesterét ugyanakkor felmentették az adócsalás vádja alól. 

„Ettől a pillanattól kezdve nem az én tisztem lesz értelmezni, értékelni a velem történteket. Mert jogászként azt tanultam, hogy végleges bírósági ítéletet, érintettként, csak tudomásul vehetünk, végre kell hajtanunk” – írta Facebook-oldalára Horváth Anna, röviddel azután, hogy tudomást szerzett az ítéletről. 

 

Kolozsvár volt alpolgármestere közölte: az elmúlt 954 napban minden létező törvényes eszközzel megpróbálta bebizonyítani az ártatlanságát. Következő lépésként az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul. Bejelentette azt is, hogy csütörtöktől Kolosváry Bálint Jogtudományi Kutatókönyvtárban a teljes peranyaga elérhető lesz. A politikus a Mediafaxnak azt nyilatkozta, hogy lemond a városi tanácsosi mandátumáról, mert ez egy választott tisztség.

Kelemen: mi Horváth Anna igazában hiszünk

Kelemen Hunor szövetségi elnök a Facebook-oldalán közölte: az ítéletet mélységesen igazságtalannak és méltánytalannak tartják. „Mi Horváth Anna igazában hiszünk, és támogatjuk őt abban, hogy nemzetközi jogorvoslatért folyamodjon. Arra kérjük Ancsát, hogy legyen erős és folytassa tovább a munkáját a magyar emberek szolgálatában! A Szövetség és a magyar közösség mellette áll! Maradjunk erősek, ne hátráljunk meg, álljunk ki az igazunkért!" – olvasható a bejegyzésben.

Az előzmények

Az ügy április 3-án tartott utolsó tárgyalásán a védelem arra hivatkozott, hogy az ügyészség olyan titkosszolgálati lehallgatásra alapozta a vádat, amelyet a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) manipulált, és amelyet hibásan fordítottak le románra. Horváth Anna ügyvédje elmondta: az alapfokon eljáró bíró sem állította, hogy egyértelmű bűncselekmény esete áll fenn, hanem csak azt, hogy erre lehet következtetni. 

Horváth Annát 2018 márciusában befolyással való üzérkedés és pénzmosás vádjában is bűnösnek találta a kolozsvári táblabíróság, és két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet után kijelentette, „a szekusállam potentátjai" döntötték el, hogy Kolozsvár magyar alpolgármestere nemzetbiztonsági kockázatot jelent, és akaratukat a bíróságon is végigvitték. 

A kommunista diktatúra politikai rendőrségének említésével Horváth Anna arra utalt, hogy mielőtt a korrupcióellenes ügyészség (DNA)  2016 októberében nyomozást indított ellene, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) nemzetbiztonsági okokra hivatkozva több hónapon át megfigyelte, és egy kávéházi beszélgetésének a hangfelvétele alapján jártak el ellene. Az alkotmánybíróság korábban kimondta, hogy a bíróságok nem vehetik figyelembe azokat a bizonyítékokat, amelyek titkosszolgálati megfigyeléseken, lehallgatásokon alapulnak, Horváth Anna esetében azonban ezt nem vették figyelembe. 

(Címoldalas fotónk szerzője: Bethlendi Tamás)
EZT OLVASTA MÁR?

X