FRISSÍTVE - Porcsalmi Bálint az IMAS felméréséről: nem dőltünk hátra

Magasan nyeri a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a vasárnapi európai parlamenti választásokat, az erdélyi magyarok pedig EP-képviselet nélkül maradhatnak az IMAS közvélemény-kutató intézet legfrissebb, szerdán közzétett felmérése szerint. FRISSÍTÉS: "Nem dőltünk hátra. Arra kérjük a magyar embereket, hogy vegyenek részt a választáson​" – reagált a felmérés adataira Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A közvélemény-kutatás szerint a PNL támogatottsága 28,5 százalékos, a Szociáldemokrata Párté (PSD) pedig 21,1 százalékos a pártpreferenciájukat megnevező választók körében. A 2020 Szövetség (USR-PLUS) a szavazatok 19,6 százalékát, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a 9,8 százalékát, a Pro Románia párt a 9,9 százalékát, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) a 6,2 százalékát, az RMDSZ pedig a 3,8 százalékát szerezné meg.

A IMAS korábbi, áprilisi felmérése szerint így álltak a pártok: PNL 25,6, PSD 21,7, 2020 Szövetség 16,4, ALDE 12,2, Pro Románia 11,7, PMP 5,6 és RMDSZ 5,6 százalék. E szerint az egy hónap alatt a kormányon lévő alakulatok támogatottsága csökkent, az ellenzéké pedig nőtt. A felmérés az Europa FM megrendelésére, május 2-20. között készült, 1010 fős mintán, 3,1 százalékos hibahatárral.

A felmérést ismertető adevarul.ro nem közölt adatokat a részvételi hajlandóságról. Az INSCOP közvélemény-kutató intézet múlt héten ismertetett felmérése azonban kimutatta, hogy a referendum kiírása óta jelentősen megnőtt - a korábbi 30 százalék alatti értékről 40 százalék közelébe emelkedett – azoknak a választóknak az aránya, akik biztosra ígérik, hogy leadják szavazatukat az EP-választáson.

Az IMAS korábbi két - márciusi és áprilisi - felmérése még 5 százalék feletti eredményt jósolt az RMDSZ-nek. A magyar szövetséget más közvélemény-kutatások is a bejutási küszöb alatt mérik, amióta Klaus Iohannis államfő népszavazást is kiírt május 26-ára igazságügyi témákban. 

FRISSÍTÉS: Az RMDSZ ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint az IMAS adatairól a Maszolnak elmondta: nem szívesen kommentál országos román felméréseket, mert ezeknek a mintája rendszerint torzít. Ugyanakkor figyelembe kell venni szerinte a közvélemény-kutatás hibahatárát is. „Az IMAS által mért 3,8 százalék ilyen értelemben jelenthet 1 százalékot és 7 százalékot is” – magyarázta. Ugyanakkor hangsúlyozta: már korábbi felmérések is előrejelezték, és román pártok eredményeiből is látszik, hogy magas lesz a román szavazók részvétele a választásokon.

„Elképzelhető, hogy a román részvétel meghaladja majd a 2016-os parlamenti választásokon jegyzett 40 százalékos arányt. A kérdés az, hogy a magyar részvétel is hasonló arányú lesz-e. Az a célunk, hogy a magyarok részvételi aránya meghaladja a románokét, de ez vasárnap délben látszik majd. Nem dőltünk hátra, nem aggódunk, hanem dolgozunk, és arra kérjük a magyar embereket is, hogy vegyenek részt a választáson, mert ez az egyedüli módja annak, hogy a magyar közösségnek erős képviselete legyen” – jelentette ki az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?