Dragnea felszámolná a törvényhozók külön nyugdíját

Fel kell számolni a parlamenti képviselők és szenátorok külön nyugdíját – vélekedett kedden Liviu Dragnea, a fő kormányerőt jelentő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az Adevărul Live-nak adott interjúban.

Az európai parlamenti választási kampány hajrájában az internetes portálon közvetített interjúban a pártelnök kifejtette: tudja, hogy ez nem fog tetszeni képviselő-kollégáinak, de „nem fognak belehalni”.

Emlékeztetett arra, hogy a múlt ciklusban ő lemondott a külön nyugdíjról. „A mandátumom lejárta előtt egy nappal benyújtottam a lemondásom, hogy ne részesülhessek benne. Növeltük és tovább fogjuk növelni a nyugdíjakat, de a parlamenti képviselők speciális nyugdíja kényes kérdés. Ennek ellenére bátran kell hozzányúlnunk, és azt gondolom, hogy nem maradhat meg ez a speciális juttatás a törvényhozók számára. Én azt hiszem, fel kell számolni, és fel is tudjuk számolni” – mondta.

A kormányt gyakorlatilag a háttérből irányító Dragnea (egy 2012-es választási csalás miatt 2016-ban kétéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, emiatt nem töltheti be a miniszterelnöki tisztséget) Viorica Dăncilă kormányfőnek a PSD-vel való viszonyáról azt mondta, hogy „majd a választások után elemezzük”

„A kormányba kerülő politikusok közül senki se feledkezzen meg arról, hogy miért is jutottak oda. Azért, hogy gyakorlatba ültessenek egy kormányprogramot, amit a lakosok támogattak a szavazatukkal. Ha a kormány minden tagja észben tartja ezt, és nem gondolja úgy, hogy kinevezése másnapján hirtelen »megokosodott«, akkor jó és hatékony miniszter lesz. Ha mással foglalkozik, nem lesz belőle jó miniszter, mert akkor már nem arra koncentrálja az energiáját és tudását, hogy koordinálja a rábízott tárcát” – érzékeltette, mennyire elvárja a párfegyelmet.

Dragnea hozzátetette, hogy szintén a vasárnapi választások után, még az este folyamán fogja bejelenteni, hogy indul-e majd az őszi államelnöki választásokon vagy sem.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?