Az RMDSZ elhatárolódik az úzvölgyi „feketezsákos” akciótól

A Székelyföldi Önkormányzati Tanács egyértelmű provokációnak tartja a dormánfalvi önkormányzat által felállított keresztek fekete zsákokkal történő letakarását, és elhatárolódik mind a személyektől, mind az akciótól.

Az RMDSZ testülete azzal kapcsolatban foglalt állást péntek este, hogy csütörtök délután egy civil akciócsoport - amelynek tagjai nem fedték fel kilétüket - fekete fóliába csomagolta az úzvölgyi román emlékművet és a névtelen román katonák emlékére állított betonkereszteket. Az úzvölgyi temetőben péntekre virradóan őrt álló személyek a civilek távozása után eltávolították a fóliát a román keresztekről.

A Székelyföldi Önkormányzati Tanács állásfoglalása szerint az akció egyértelmű célja az volt, hogy megakadályozza a temetőrendezés folyamatát, hogy befeketítse a magyar közösséget és elterelje a figyelmet a dormánfalvi polgármester törvénytelenségeiről.

 

„A magyar közösségi vezetők sem ma, sem az elmúlt harminc évben nem folyamodtak olyan eszközökhöz, amelyek ellent mondanának a demokrácia alapelveinek, amelyek sértenék valamely közösség jogait vagy méltóságát. A feltételezést, miszerint az akcióhoz köze lett volna az RMDSZ-nek, elfogadhatatlannak tartjuk és visszautasítjuk” – olvasható a testület elnöke, Antal Árpád által aláírt állásfoglalásban.

A Székelyföldi Önkormányzati Tanács arra kér minden jóhiszemű magyar és román embert, hogy ne dőljenek be az uszításoknak. A dormánfalvi önkormányzatot pedig felszólítják: haladéktalanul állítsa vissza az úzvölgyi haditemető eredeti állapotát.

Kapcsolódók

Kimaradt?