Elhalasztotta Johannis a kommunizmus áldozatai emlékévének bejelentését

Klaus Johannis államfő egy későbbi időpontra halasztja az ünnepélyes ceremóniát, amelyen a kommunizmus áldozatainak emlékévévé kívánta nyilvánítani a 2019-es esztendőt – tájékoztatott pénteken közleményében az Elnöki Hivatal.

A kommünikében rámutatnak: az elmúlt napokban a médiában spekulációk jelentek meg arra nézve, hogy az államelnök május 20-án szeretné megszervezni a Cotroceni-palotában az ünnepély, amelyen az 1989-es forradalom 30. évfordulójának évében a kommunizmus áldozatainak emlékévévé kívánja nyilvánítani a 2019-es esztendőt.

A ceremóniának a kampányidőszakkal való asszociációjára utaló gyanúsítgatások felszámolása végett, és mély tiszteletből azok iránt, akik a demokráciáért és a szabadságért küzdöttek a diktatúra éveiben, Klaus Johannis államfő úgy döntött, egy későbbi időpontra halasztja az eseményt – írták.

Az elnöki május 7-én, kedden jelentette be május 20-án a kommunizmus áldozatainak emlékévévé nyilvánítja a 2019-es esztendőt tekintve. Ez nyitotta volna meg az idei tematikus emlékrendezvények sorát. Johannis szerint esett a választása május 20-ára, mert ez a dátum szimbolikus jellegű: 1990. május 20-án került sor az első szabad, demokratikus választásokra Romániában.

Kapcsolódók

Kimaradt?