Timmermans-levél: a szenátus elnöke szerint az európai biztosnak le kellene mondania

Az európai parlamenti választási kampány részének nevezte Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök Erans Timmermans levelét, amelyben az Európai Bizottság első alelnöke a 7-es cikkely szerinti jogállamisági eljárással fenyegette meg Romániát, ha a kormány életbe lépteti a büntetőjogi módosításokat.

Az Európai Bizottságot elsősorban a romániai igazságügyi rendszer függetlenségét és a korrupció elleni küzdelem hatékonyságát érintő fejlemények aggasztják, legfőképpen a btk. módosításai – közölte Timmermans a hétfői levelében, amelyet Klaus Iohannis államfőnek, Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi, Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek, valamint Viorica Dăncilă kormányfőnek küldte

A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke szerint Timmermans abból csinál kampányt, hogy Romániát támadja.

„Normális körülmények között Timmermansnak le kellett volna mondania első alelnöki tisztségéről, mert az EB tagjainak erkölcsi kötelezettségük, hogy ne politizáljanak. Tehát ha politizálhat, ehhez joga van, de nem európai biztosként. Az EB által a román kormányhoz intézett levél az objektivitás hiányáról és információhiányról tanúskodik, és elfogadhatatlan beavatkozást jelent a román belügyekbe, megszegve a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. Az egyik ajánlás ugyanis azt mondja, hogy ne hirdessék ki a parlament által elfogadott büntető törvénykönyvet és büntetőeljárási törvénykönyvet. Úgy vélem, hogy saját hazájában drasztikusan szankcionálnának minden olyan politikust, aki ilyen nyilatkozatokat tesz” – mondta Tăriceanu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?