Másodszor is elhalasztották az ítélethirdetést Horváth Anna perében


-A A+

A legfelsőbb bíróság május 22-re halasztotta a jogerős ítélet kimondását az alapfokon két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester perében. A bíróság korábban már egyszer elhalasztotta az ítélethirdetést.

Az újabb halasztásról a legfelsőbb bíróság sajtóosztálya tájékoztatta szerdán a Maszolt. A per utolsó tárgyalását április 3-án tartották, akkor az ítélethirdetést április 17-re tűzték ki. Egy hónappal ezelőtt azonban május 15-re halasztotta döntését a legfelsőbb bíróság háromtagú bírói tanácsa. 

Az ügy április 3-án tartott utolsó tárgyalásán a védelem arra hivatkozott, hogy az ügyészség egy olyan titkosszolgálati lehallgatásra alapozta a vádat, amelyet a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) manipulált, és amelyet hibásan fordítottak le románra. Horváth Anna ügyvédje elmondta: az alapfokon eljáró bíró sem állította, hogy egyértelmű bűncselekmény esete áll fenn, hanem csak azt, hogy erre lehet következtetni. "Ebben az ügyben azonban véleményekből, következtetésekből, feltételezésekből született egy elmarasztaló ítélet, amelyet reményeink szerint a fellebbvitel után megváltoztatnak" - nyilatkozott az ügyvéd az Erdélyi Magyar Televíziónak a tárgyalás után.

A kommunista diktatúra politikai rendőrségének említésével Horváth Anna arra utalt, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében azt követően indított nyomozást ellene, hogy előtte nemzetbiztonsági okokból több hónapon át megfigyelte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és egy kávéházi beszélgetésének a hangfelvétele alapján jártak el ellene. Az alkotmánybíróság korábban kimondta, hogy a bíróságok nem vehetik figyelembe azokat a bizonyítékokat, amelyek titkosszolgálati megfigyeléseken, lehallgatásokon alapulnak, Horváth Anna esetében azonban ezt nem vették figyelembe.

A bíróságra 2016 decemberében benyújtott vádirat szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy üzletembertől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X