Dăncilă visszautasítja Timmermans fenyegetését a 7-es cikk szerinti eljárással

Helytelennek és veszélyesnek tartja Viorica Dăncilă szociáldemokrata párti (PSD) miniszterelnök, hogy az Európai Bizottság (EB) első alelnöke a 7-es cikk szerinti eljárással fenyegette meg Romániát.

A kormányfő egy szerdai kampányrendezvényen – utalva arra, hogy Frans Timmermans, az európai szocialisták csúcsjelöltje – az európai parlamenti (EP-) választásokkal hozta összefüggésbe azt a hétfőn nyilvánosságra került levelet, amelyben Timmermans jogállamisági eljárást helyezett kilátásba Románia ellen, ha hatályba lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait.

„Csalódott vagyok. Kilenc évig voltam európai parlamenti képviselő, több bizottságot láttam, de ilyesmivel nem találkoztam. Nekem politikai indíttatású lépésnek tűnik, hogy Timmermans két héttel a választások előtt ilyen levelet küldjön a román kormánynak” – méltatlankodott a miniszterelnök.

Hozzátette: a parlamentet a választók hatalmazták fel arra, hogy törvényeket hozzon, a kormány pedig nem avatkozott be a büntetőjog módosításába és nem is kérhetik ezt tőle. A kormányfő szerint az EB által 12 éve megfigyelés alatt tartott Romániával szemben Brüsszel kettős mércét alkalmaz. Dăncilă a többi uniós polgárral azonos elbánást sürgetett a román állampolgároknak.

„Mindannyian, akik Európa-pártiak vagyunk, azt akarjuk, hogy Európa erős és egységes legyen. Ehhez azonban bizalmat kell ébresztenünk a tagországok, köztük Románia polgáraiban, hogy valamennyiüket korrekt, egyenlő bánásmódban részesítik” – hangoztatta.

A szankciókat korábban is kilátásba helyező Timmermans a román vezetőknek múlt hét végén küldött levelében első ízben fenyegette meg Romániát a 7-es cikk szerinti eljárással. Úgy értékelte: a büntetőjog áprilisban megszavazott módosításaival a román parlament gyakorlatilag büntetlenséget biztosít az elkövetőknek egy sor – köztük korrupciós – bűncselekmény esetében.

Frans Timmermans szerint a jogállamisági eljárás azt az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (CVM) váltaná fel, amellyel az EB a romániai igazságügy helyzetét tartja megfigyelés alatt a 2007-es tagfelvétel óta.

A kormány vezető erejét képező PSD-nek már régóta feszült a viszonya a romániai igazságügyi reformot bíráló európai pártcsaládjával. Az európai szocialisták az EP-választási kampány idejére felfüggesztették kapcsolatukat a PSD-vel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?