FRISSÍTVE – Johannis továbbra sem ért egyet a tervezett kormányátalakítással

FRISSÍTVE: Írásban is elküldte a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) az igazságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe javasolt jelöltek elutasítását – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Klaus Johannis államfő. Szerinte a kiszemeltek szakmailag nem megfelelők a tisztségekre. Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint Johannis túllépte hatáskörét.

A kormány három miniszterének leváltására a PSD végrehajtó bizottságának egy hónappal ezelőtti ülésén került sor. Először is a párt megvonta a poltitikai támogatást Tudorel Toader igazságügyi minisztertől, akit Liviu Dragnea párt- és képviselőházi elnök bűnbaknak kiáltott ki a büntetőjogi törvények sürgősségi kormányrendelet általi módosításának elakadásáért (a nemzetközi fórumok által is elítélt változások sok korrupciós bűncselekményt enyhítettek volna, lerövidítették volna az elévülési időket, illetve perújításra adtak volna lehetőséget, s mindennek a legfőbb kedvezményezettje az egyik ügyben jogerősen, egy másikban pedig első fokon elítélt Dragnea lett volna).

Szintén Dragnea nyomására távozott a kormányból Rovana Plumb és Natalia Intotero, akik mindketten európai parlamenti képviselőjelöltek (előbbi az európai alapokért felelős tárcát, utóbbi a határon túli románok ügyeivel foglalkozó minisztériumot vezette). A PSD Plumb helyére Oana Floreát, az Intoteróéra pedig Liviu Tit Brăiloiut jelölte, igazságügyi miniszternek pedig Eugen Nicoliceát javasolta.

Klaus Johannis még aznap kijelentette, hogy elfogadhatlannak tartja a jelölteket, és új neveket kért, a kormányátalakítást pedig az igazságszolgáltatás elleni „újabb ostromnak” nevezte. Viorica Dăncilă kormányfő erre ideiglenesen ügyvivő minisztereket javasolt a három minisztérium élére: Ana Birchall miniszerelnök-helyettest az igazságügyi miniszteri tisztségre, Eugen Teodorovici pénzügyminisztert az európai alapokért felelős ügyvivő tárcavezetői székbe és Radu Ştefan Oprea kereskedelmi minisztert meg a külhoni románok ügyeivel foglalkozó ideiglenes miniszteri tisztségre.

Dăncilă egy héttel ezelőtt is kérte Johannistól, hogy indokolja meg a miniszterjelöltek elutasítását, és ne várja meg az ügyvivők megbízatásának a végét.

A kormányfőnek küldött levélben Johannis leszögezi, hogy a három jelölt nem rendelkezik elegendő tapasztalattal az igazságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztség ellátásához, ezért utasította el a kinevezésüket. Az államfő ugyanakkor megjegyzi, újabb javaslatokat vár a miniszterelnöktől, ezúttal azonban olyan jelöltekre számít, akik a törvényi feltételek teljesítésén túl megfelelő szakképzettséggel, adottságokkal és tapasztalattal rendelkeznek, makulátlan a hírnevük, és az erkölcsi követelményeknek is eleget tesznek.

„Húsvét előtt javasolták a szociáldemokrata pártiak a kormányátalakítást, de nem azért, hogy a kormányzáson javítsanak, hanem mert a PSD-n belüli bandák összevesztek. Én már akkor megmondtam nekik, hogy nem értek egyet ezzel a kormányátalakítással, mert semmi újat és semmi jót nem eredményez. Ma írásban is elküldtem az elutasítást, hogy értsék meg jobban: nem értek egyet a kormányátalakítással” – jelentette ki szerdán az államfő.

Dăncilă: Johannis túllépte a hatáskörét

„Láttam Johannis nyilatkozatát, megkaptam az elutasítást. Ahogy vártam, az elutasítás időszerűségi szempontokon alapszik, melyeknek megállapítása a kormányfő hatáskörébe tartozik, és nem törvényességi alapokon. Úgy vélem, meg kellene értenie, hogy mindegyikünknek van egy saját hatásköre, amin belül kell maradnia. Én úgy gondolom, hogy törvényességi szempontokra kellett volna alapozni az elutasítást, nem időszerűségi szempontokra” – reagált az elnök levelére Viorica Dăncilă kormányfő.

A kormányfő szerint Johannis „ismét nem hagyta ki a lehetőséget, hogy sarokba szorítsa a kormányt”.

„Tárgyilagosságot vártam volna el az államelnöktől, azt, hogy elmondja, örvend az első negyedévi 5 százalékos gazdasági növekedésnek” – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?