Iordache: rosszindulatú a PNL óvása Dragnea mandátumát illetően

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotmánybírósági óvása Liviu Dragnea törvényhozói mandátumának érvénytelenítését illetően rosszindulatról és a törvényismeret hiányáról tanúskodik - nyilatkozta kedden Florin Iordache, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője.

Iordache emlékeztetett: a törvényhozási ciklus elején minden képviselő mandátumát egy mandátumigazoló bizottság vizsgálja meg. A Liviu Dragnea esetében a bizottság mindent rendben talált, döntésüket pedig 329 képviselő szavazata erősítette meg. 

Hozzátette: azzal, hogy Dragnea felfüggesztett börtönbüntetését kapott, a járulékos büntetéseket is felfüggesztették.

„Ha egy büntetés végrehajtását felfüggesztették, akkor azzal felfüggesztették a járulékos büntetéseket is - ez a jogi ábécé alapjához tartozik” - közölte Iordache, aki hozzátette: a megyei választási bizottságok már a jelöltség iktatásakor leellenőrzik a jelölés törvényes voltát. A Dragnea mandátumát megerősítette a képviselőház plénuma, tehát nem jöhet szóba annak érvénytelenítése. Rosszindulatról tanúskodik az, hogy a Băsescu elnök felfüggesztéséről szóló referendumot (amely miatt Dragneát elítélték) választásként akarják beállítani - mondta még a képviselő.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Liviu Dragnea törvényhozói mandátumának érvénytelenítését kéri az alkotmánybíróságtól arra hivatkozva, hogy a Szociáldemokrata Párt elnökét elítélték választási bűncselekmény miatt - jelentette be kedden Raluca Turcan, a PNL alsóházi frakcióvezetője.

Kapcsolódók

Kimaradt?