Liviu Dragnea képviselői mandátumának érvénytelenítését kéri a PNL


-A A+

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea törvényhozói mandátumának érvénytelenítését kéri az alkotmánybíróságtól az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) arra hivatkozva, hogy a PSD elnökét jogerősen elítélték választási csalás miatt – jelentette be kedden Raluca Turcan, a PNL alsóházi frakcióvezetője.

Turcan közölte, a Liviu Dragnea parlamenti képviselői mandátumát érvényesnek nyilvánító, 2016-ban hozott alsóházi döntés ellentmond a képviselőház szabályzatának, az alkotmánybíróság határozatainak és a referendumtörvénynek is, ezért a PNL alkotmányossági kifogást emelt e parlamenti határozat ellen.

Gabriel Andronache liberális párti képviselő hozzáfűzte: az alsóház szabályzatának 7-es cikkelye leszögezi, hogy az érvényes képviselői mandátum megszerzésének alapfeltétele az, hogy az illető ellen ne legyen érvényben választási bűncselekmény elkövetése miatt hozott bírósági ítélet. A büntető törvénykönyv és a szakirodalom pedig egyértelműen leszögezi, hogy a népszavazáson elkövetett bűncselekmények ugyanazon kategóriába sorolandók a választási bűncselekményekkel – magyarázta Andronache.

Dragneát 2016-ban jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X