A kommunizmus áldozatai emlékévének nyilvánítja 2019-et Johannis

Klaus Johannis államfő a kommunizmus áldozatai emlékévének nyilvánítja a 2019-es esztendőt abból az alkalomból, hogy idén decemberben lesz az 1989-es forradalom 30. évfordulója – olvasható az Elnöki Hivatal közleményében.

Az eseményre május 20-án, hétfőn az elnöki (Cotroceni-) palotában esedékes ünnepségen kerül sor. Ez a rendezvény nyitja meg a tematikus programok sorát, amelyek az elnök ez évi programjában szerepelnek.

„Harminc évvel a véres 1989-es forradalom után Klaus Johannis államelnök prioritásnak érzi a traumatikus múlt korrekt felvállalását, a kommunizmus visszaéléseinek és bűntetteinek az elítélését, illetve a demokrácia megerősítését. A hidegháború vége és a Vasfüggöny lehullása utáni 30. évben az államelnök a demokrácia értékeinek és az emberi jogok védelmében hozott áldozatok fontosságát hangsúlyozza, és megtiszteli a szabadságért, a diktatúra ellen harcolók emlékét” – írják a közleményben.

A május 20-ai ünnepélyes ceremónián volt politikai foglyok, antikommunista ellenállók, forradalmárok, az 1989-es decemberi forradalom áldozatainak családjai, a központi hatóságok, a civil társadalom és a sajtó képviselői vesznek részt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?