Vincze Loránt: a Kárpátokon túli megyékben élő magyar közösségek fontosak számunkra

A Kárpátokon túli megyékben élő magyar közösségek fontosak a romániai magyarság számára, együtt tudjuk felmutatni erőnket az európai parlamenti választáson – mondta el hétfőn Bukarestben Vincze Loránt. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke üzletemberekkel, egyházi személyekkel, fiatalokkal és a Nőszervezet tagjaival találkozott. A találkozókra Buday Richárd területi elnök, Tudor Veronka, a Nőszervezet országos alelnök és Vikárius Arany, a Nőszervezet bukaresti alelnöke is elkísérte a jelöltet.

Nagy-Bege Zoltánnal, az Országos Energia Hatóság alelnökével, Bálint Csaba OTP-s gazdasági elemzővel, György Attila pénzügyminisztériumi államtitkárral, Ványolos Előd RMKT-alelnökkel, Kató Zoltán gazdasági tanácsossal az Országos Energia Hatóságtól, Nagy-Bege Kornélia pénzügyminisztériumi tanácsossal és Péter Zsuzsannával, a Versenytanács irodavezetőjével arról beszélgettek, hogy mennyire kicsi Románia befolyása Brüsszelben. Az európai intézményi kultúra hazai hiánya, a makrogazdasági trendek, a munkaerőhiány és az uniós pályázati rendszerek nehézkessége szintén szóba került. “Hasznos észrevételek, jó javaslatok hangzottak el, lesz amin a következő öt évben dolgozni, ha elnyerjük a közösség bizalmát” – értékelte az RMDSZ jelöltje a találkozót.

A Szőlőskerti Református Templomban szervezett találkozón Vincze Loránt úgy fogalmazott a lelkészekkel, presbiterekkel, kurátorokkal folytatott megbeszélésen, hogy „kulturális-politikai viszonylatban is változóban van Európa, és mi azt szeretnénk, hogy a keresztény értékrendhez közeledjen, a változások kedvezőek legyenek az erdélyi magyarok és az európai őshonos kisebbségek számára. Május 26-án erről is döntünk”.

A bukaresti fiatalok rendszerint átmeneti időszakként gondolják el a bukaresti létet, aztán lehet, hogy innen mennek nyugdíjba – fogalmazta meg tapasztalatait Vincze Loránt a Bukaresti Magyar Diákszövetség (BMDSZ) tagjaival folytatott baráti hangulatú beszélgetésen. A fiatalokkal a május 26-i EP-választások fontossága mellett az általuk szervezett programok, közösségi tevékenységeik, de nehézségeik is szóba kerültek. „Mi egy közösség vagyunk, a Kárpátokon túl élők, a szórványban élők, a székelyföldiek, és ezt nemcsak szavakban, de tettekben is meg kell élni” – mondta el az RMDSZ jelöltje.

„Egy Iași-ban, egy Teleormanban élő embernek is ugyanúgy egy szavazata van, mint egy romániai magyarnak. Május 26-án az lesz a kérdés, hogy kik mennek el többen szavazni” – fogalmazott Vincze Loránt hétfőn délután az RMDSZ Nőszervezetének Bukarestben élő tagjaival a parlamentben szervezett találkozón. Hozzátette: „csak akkor tudunk jelen lenni Európában, akkor tudunk harcolni a támogatásokért és a kisebbségi törvényért, akkor tudjuk megőrizni közösségként súlyunkat az önkormányzatokban, Bukarestben és Európában, ha a magyarok elmennek szavazni”.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?