Felmérés: így állnak a pártok két héttel az EP-választások előtt

A teljes választókorú népesség körében az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), a biztos szavazók körében a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága a legnagyobb két héttel az európai parlamenti választások előtt – derül ki az INSCOP felmérésének hétfőn közzétett adataiból.

Az adevarul.ro portálon közvélemény-kutatás szerint a PNL a szavazatok 27,7 százalékát, a PSD pedig a 25,5 százalékát szerezné meg, ha most tartanák az EP-választásokat. A 2020 Szövetségre (USR+PLUS) 16,5, a Liberálisok és Demokraták Szövetségére (ALDE) 9,2, a Pro Románia pártra 9,1, az RMDSZ-re 4,8 százalék szavazna.

A felmérés szerint a megkérdezettek 39,2 százaléka ígérte biztosan, és további mintegy 31 százaléka nevezte valószínűnek, hogy leadja voksát a május 26-i választásokon. Körükben a PSD támogatottsága a legnagyobb, 26,4 százalékos, a PNL a második helyen áll, 26,1 százalékkal. A további sorrend: 2020 Szövetség (20,1 százalék), Pro Románia (8,5 százalék), RMDSZ (4 százalék) és Népi Mozgalom Párt (3,5 százalék).

Az INSCOP tavaly november és idén március között rendezett korábbi három felmérésében a jogosultak 26-27 százaléka ígérte biztosra, és további 41-42 százaléka nevezte valószínűnek részvételét az EP-választáson. A felmérés készítői az EP-választás napjára kiírt korrupcióellenes népszavazással hozták összefüggésbe a részvételi szándék látványos változását.

A felmérés a Román Akadémia és az INSCOP közösen végezte árpilis 12. és május 2. között, 1050 személy megkérdezésével.

Kapcsolódók

Kimaradt?