Kommunista pribékeket állítanának bíróság elé

Ügyészségi feljelentést tesz gyilkossággal és népirtással gyanúsított 35 személy ellen Romániában a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) - adták hírül pénteken a hazai lapok az intézet közleményére hivatkozva.

"Az IICCMER az utóbbi hónapokban a kommunista börtönök pribékjeinek azonosítására összpontosította energiáit. 35 olyan személyt azonosítottunk, akik gyilkossággal gyanúsíthatóak" - nyilatkozta Andrei Muraru, a kormányzati kutatóintézet igazgatója.prib

Az idős korú, 81 és 99 év közötti gyanúsítottak az intézet szerint 1950 és 1964 között a kommunista elnyomó gépezetben, börtönökben, kényszermunka-táborokban tevékenykedtek. Az IICCMER-nek sikerült személyazonossági adataikat és jelenlegi lakcímüket felkutatnia. Az intézet közlése szerint valamennyiüket szándékos emberöléssel, illetve népirtással gyanúsítják és a róluk feltárt adatokat a következő hetekben átadják az ügyészségnek.

Adriana Niculescu, az IICCMER szóvivője az MTI érdeklődésére közölte: az intézet nem először tesz feljelentést a kommunista rendszer elnyomó gépezetét működtető és irányító személyek ellen, de még egyetlen ügyben sem emelt vádat az ügyészség az intézet által meggyanúsított személyek ellen.

A szóvivő által az MTI rendelkezésére bocsátott kimutatásból kiderül, hogy 2006 és 2008 között hat esetben fordult az intézet az ügyészséghez ismert kommunistaellenes ellenállók kínvallatóinak, a Szabad Európa Rádió román szerkesztősége elleni merénylet elkövetőinek, Magyarországra szökött személyek kiskorú testvéreit bántalmazó csíkszeredai börtönőrök bíróság elé állítását kérve, de az ügyészség - többnyire a tettek elévülésére hivatkozva - nem indította el a bűnvádi eljárást.

Kimaradt?