FRISSÍTVE – Tüntetők fogadták Lippán és Aradon a kormányfőt és kíséretét

FRISSÍTVE: Tüntetőcsoportok fogadták pénteken az Arad megyébe látogató Viorica Dăncilă kormányfőt és a vele tartó minisztereit. A miniszterelnök a prefektúrán adott sajtónyilatkozatban kifejtette: „egyes tagállamok politikai döntése akadályozza Románia csatlakozását a schengeni övezethez”.

Lippán, ahol a szociáldemokrata párti (PSD-s) miniszterelnök helyi vezetőkkel és PSD-tagokkal találkozott, több tucatnyi gimnazista várta, akik kormányellenes feliratú táblákat tartottak a magasba.

Az aradi prefektúra épülete előtt több mint 200 tüntető gyűlt össze, PSD-ellenes rigmusokat skandálva. Tőlük nem messze a kormánypárt többtucatnyi szimpatizánsa állt. A két csoport tagjai szóváltásba keveredtek egymással, a csendőröknek kellett szétválasztaniuk őket.

Dăncilă kormányfő több miniszterrel együtt látogatott Arad megyébe, elkísérte őt többek között az egészségügyi, a mezőgazdasági, a kulturális és a pénzügyminiszter is.

A miniszterelnök kora délután a prefektúrán adott sajtónyilatkozatot. Ebben kifejtette: „egyes tagállamok politikai döntése akadályozza Románia csatlakozását a schengeni övezethez”.

„A nagyszebeni EU-csúcstalálkozó fontos volt országunk számára, minden soros EU-elnökséget betöltő állam tart egy informális csúcstalálkozót. A fontos az, hogy Romániában is nyoma legyen azoknak a döntéseknek, amelyeket ezen a csúcstalálkozón hoztak. Ezért kértem az államelnök urat, hogy az európai döntéshozókkal való beszélgetések során hozza szóba a Schengen-kérdést, hisz tudjuk: politikai döntésről van szó, a schengeni övezethez való csatlakozás technikai feltételeit ugyanis már 2011 óta teljesítjük, és ezt az Európai Bizottság is elismeri. De egyes tagállamok politikai döntése megakadályoz minket a schengeni övezethez való csatlakozásban” – mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?