Három tüntetést szerveztek Nagyszebenben az EU-csúcs idejére

A nagyszebeni önkormányzat három tüntetést engedélyezett az európai uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójának napjára: a Greenpeace aktivistái, a Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését követelő csoport és a Fejlődés az Intézményekben Egyesület megmozdulását.

A nagyszebeni Egyesülés (Unirii) téren csaknem száz Greenpeace-aktivista gyűlt össze, és más európai országból érkezett fiatalokkal közösen tartott akciójukkal klímavédelmi intézkedéseket sürgetnek.

„A nagyszebeni EU-csúcs Európa jövőjéről szól, és a mi rövid üzenetünk ennek kapcsán a következő: nincs jövő, ha a klímavédelmi intézkedések nem élveznek előnyt” – nyilatkozta Alin Tănase Greenpeace-koordinátor.

Az EU-csúcsnak helyet adó nagyszebeni polgármesteri hivatal közelében levő téren csaknem harminc személy kérte Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését. „A mi üzenetünk Klaus Iohannis román elnökhöz és a többi uniós állam- és kormányfőhöz az, hogy a német újraegyesülés mintájára mi is egyesülhessünk, ne legyen többé határvonal a Prut" – mondta George Simion, az európai parlamenti választásokon induló független jelölt.

A Fejlődés az Intézményekben Egyesület megmozdulását szintén az Egyesülés térre engedélyezte a városháza illetékes bizottsága. Néhány tüntető megpróbált átvinni egy transzparenst a Nagypiac térre, hogy az EU-csúcs résztvevői is láthassák üzenetüket, a csendőrök azonban útjukat állták.

Az egyik tüntető, Cristian Mihai Dide elégedetlenségét fejezte ki emiatt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy akciójukat nem arra a helyre engedélyezték, ahova eredetileg kérték. Dide nem árulta el az újságíróknak, milyen üzenet áll a transzparensen, amelyet az EU-csúcs helyszínen szerettek volna láthatóvá tenni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?