Szóba sem álltak a PSD-vel Szebenben az európai szocialisták

A nagyszebeni EU-csúcs kezdete előtt, csütörtök délelőtt egyeztető tanácskozást tartottak az Európai Szocialisták (PES) pártcsaládjába tartozó miniszterelnökök, de nem hívták meg a nagyobbik román kormánypártot, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) elnökét, Liviu Dragneát, sem az ügyvezető elnökét, Viorica Dăncilă miniszterelnököt sem, aki a csúcsértekezleten sem vesz részt.

A spanyol, a svéd, a portugál, a máltai, a német és a görög kormányfő alakított ki közös álláspontot a megbeszélés előtt.

Mint köztudott, a szocialisták európai pártcsaládja áprilisban befagyasztotta kapcsolatait a romániai tagjával, a PSD-vel a büntetőjogi törvények változtatása, a „jogállamisághoz való viszonyulása” miatt.

Szergej Sztanisev, a PES elnöke szerint júniusban, az EP-választások után döntenek majd arról, hogy kizárják-e a PSD-t vagy sem.

A szociáldemokraták, személyesen Liviu Dragnea pártelnök többször is bírálta a PES és annak jelöltjét az Európai Bizottság elnöki tisztségére, Frans Timmermanst, amiért „Brüsszel beleszól a román belpolitikába”.

Az elhidegülés hátterében az is állhat, hogy a PSD tárgyalásokba kezdett az uniószkeptikus Ligával, Matteo Salvini olasz belügyminiszter pártjával.

Az EU-csúcsra meghívást nem kapó Viorica Dăncilă csütörtökön Gyulafehérváron és Kolozsváron tesz látogatást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?