EU-csúcs Nagyszebenben: választási részvételre és az RMDSZ támogatására buzdít Orbán Viktor


-A A+

Az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdít, a romániai magyarokat az RMDSZ támogatására kéri, és a román–magyar kapcsolatokon is szeretne javítani romániai tartózkodása alatt Orbán Viktor – nyilatkozta a magyar miniszterelnök a nagyszebeni EU-csúcs előtt.

„Elsősorban kampányolni szeretnék a Romániában élő magyarok, de általában is minden román polgár körében, hogy vegyenek részt a választáson, mert ez fontos Romániának, Magyarországnak és minden európai országnak” – mondta.

Nagy részvételi aránnyal adjunk erős támogatást az európai vezetőinknek! – tette hozzá.

„Másodsorban: az ember mindig azért jön Romániába, hogy javítson valamit a román–magyar kapcsolatokon. Szeretnénk, ha a két ország és a két nép között szorosabb lenne az együttműködés. Harmadrészt: azt szeretném mondani az itt élő magyaroknak, hogy szavazzanak az RMDSZ listájára” – jelentette ki.

„Végül: elkezdődik a gondolkodás a választások utáni európai jövőről. Ez a nagyszebeni európai uniós csúcstalálkozó fő témája. Nem fogjuk lezárni (itt) ezt a gondolkodást, mert a választás után a polgárok véleményének ismeretében hozunk majd döntéseket, de előbb előkészítjük a későbbi megbeszéléseket. Úgyhogy itt Európa jövőjéről is lesz szó, és remélem, hogy Szeben megtermékenyít bennünket" - mondta.

Az Európai Unió jövőjéről, ezen belül kiemelten az unió 2019–2024-es időszakra szóló stratégiai menetrendjéről tanácskoznak csütörtökön Nagyszebenben az EU állam- és kormányfői.
EZT OLVASTA MÁR?

X