Johannis elvileg egyetért a választási korhatár csökkentésével

Klaus Johannis „elvileg egyetért” azzal, hogy a 16 évesek szavazati jogot kapjanak – jelentette ki szerdán Nagyszebenben az államfő, aki Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság (EB) elnökével együtt fiatalokkal találkozott.

Az államfő véleménye szerint a szavazati jog korhatárának csökkenése előtt gondoskodni kellene arról, hogy a fiatalok „picivel hamarabb” kezdjenek a demokráciáról tanulni, és hogy tisztában legyenek a választások tétjével.

A kérdés kapcsán Jean-Claude Juncker kifejtette: a választási korhatár tagállami hatáskör, az Európai Bizottság nem határozhatja meg, hogy az egyes tagállamokban hány éves kortól legyen joga választani a fiataloknak, de példának hozzátette: Luxemburgban (Juncker korábban luxemburgi miniszterelnök volt) 16 év a korhatár.

Az EB-elnöke azt is elmondta az Európai Unió Tanácsának csütörtöki nagyszebeni ülése kapcsán, hogy azért akarta, hogy Nagyszebenben tartsák az állam- és kormányfők csúcsértekezletét, hogy megmutassa, hogy az EU „nem csak Brüsszelt jelenti”.

Az Egyesült Királyság kilépésével (a Brexittel) kapcsolatban az EB elnöke úgy fogalmazott, hogy „mindenki ért angolul, de senki sem érti az angolokat”, a május 26-i európai parlamenti választásokkal kapcsolatban pedig Juncker arra biztatta a találkozó résztvevőit, hogy éljenek a választói jogukkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?