Nagyszebenben határozták meg a Brexit utáni Európai Unió irányát (percről percre)

Informális találkozót tartottak csütörtökön Nagyszebenben az Európai Unió állam- és kormányfői. A szász város történelmi esemény helyszíne: ez volt az első alkalom, hogy egy EU-csúcsnak Románia a házigazdája. A találkozó végén az uniós döntéshozók a Brexit utáni Európai Unió fejlesztési stratégiájáról fogadtak el nyilatkozatot. Helyszíni tudósítónk segítségével az eseményeket percről percre követjük.
21:20

Koncerttel zárult az EU-csúcs

Népzenei koncerttel zárult az EU-csúcs. Nagyszeben lakosságának 95 százaléka a többségi nemzethez tartozik, amint az a multikulturális jellegét is hangsúlyozó csúcs előzetes promófilmjéből is kiderül.
 

19:46

Juncker: jogállamiság nélkül nincs Európa

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt: nincs válságban az EU „kormánya”, ha a határozatai 80 százalékát egyhangúlag fogadta el. „Lehetett volna jobb is, de ez jó teljesítmény” – értékelte a mandátumát. Leszögezte: a jogállamiság tiszteletben tartásának kötelezettsége ma is érvényes, e nélkül nem létezne Európa.

Arra az újságíró kérdésre, hogy nem lenne-e szükség jogállamisági EU-biztosra is, Donald Tusk úgy reagált: ha az emberek nem törődnek a jogállamisággal, akkor az államok is feladják. Klaus Johannis hozzáfűzte, a romániaiak majd véleményt mondanak a jogállamiságról (a népszavazáson – szerk. megj.), és ő már tudja a választ.

19:41

Tusk: „M-am îndrăgostit de Sibiu”

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk bejelentette: az európai parlamenti választások után, május 29-re összehívja az állam- és kormányfőket, hogy júniusra válasszák meg az EU új vezetését. A lengyel politikus köszönetet mondott Klaus Johannisnak a nagyszebeni EU-csúcs megszervezéséért, majd románul fejezte be nyilatkozatát. „M-am îndrăgostit de Sibiu” (Beleszerettem Nagyszebenbe) – jelentette ki a lengyel politikus.

19:20

Johannis kezdte az EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatót

Az egység és stabilitás értekezletének nevezte a nagyszebeni EU-csúcsot az esemény végén tartott sajtótájékoztatón Klaus Johannis. Az államfő elmondta, Románia és Szeben számára fontos eszmecsere zajlott az Európai Unió jövőjéről. „A kohézió közös érték, ahogy az EU-elnökség mottója is szól. Meghatároztuk az EU jövőjét a Nagyszebeni Nyilatkozatban, legyen ez egy fontos támpont” – jelentette ki Johannis.

Az EU-csúcs házigazdája reményét fejezte ki, hogy ez a pozitív üzenet megerősíti az emberek hitét az unióban. A román államfő szerint meg kell határozni az EU megerősítésének eszközeit. „Egy valós stratégiai menetrendet akarunk, amely konvergenciát és gazdasági növekedést biztosít” – szögezte le Johannis.

18:40

Az Európai Unió döntéshozói elfogadták a Nagyszebeni Nyilatkozatot

„Megerősítjük abbéli meggyőződésünket, hogy egységesen fellépve erősebbek vagyunk ebben az egyre nyugtalanabb, kihívásokkal teli világban. Tudatában vagyunk annak, hogy vezetőként a mi felelősségünk, hogy Uniónk erősebbé váljon, a jövőnk pedig szebb legyen, ugyanakkor elismerjük más európai államok európai perspektíváját is. Éppen ezért ma egyhangúlag megállapodunk tíz olyan vállalásról, amelyek elő fogják segíteni azt, hogy megfeleljünk mindannak, ami ezzel a felelősséggel jár” - olvasható a Nagyszebeni Nyilatkozatban, amelyet az Európai Tanács magyarul is közzétett a honlapján. (Agerpres)

18:09

Huszonhétnek terítettek a Brukenthal Múzeumban

Így néz ki egy munkaebéd egy EU-csúcson. A Brukenthal Múzeumban terítettek meg az állam- és kormányfőknek.

18:03

Volt egy Johannis-Macron találkozó is

Kétoldalú megbeszélést folytatott Klaus Johannis államfő francia hivatali kollégájával, Emmanuel Macronnal a csütörtökön Nagyszebenben zajló EU-csúcs keretében. Jelenleg a csúcstalálkozó második munkaülése zajlik. Az Európai Tanács ülésének lejárta után közös sajtótájékoztatót tart Klaus Iohannis államfő, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, valamint az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk. (Agerpres)

17:06

Nagyszeben „csúcs” helyszín

Miközben a helyiek közül sokan haragudhatnak amiatt, hogy kvázi „szétbombázták” a városukat az uniós találkozóra, meg kell adni a királynak, ami a királyé: a szervezők pontos terepismerete szépen megmutatkozik az esemény jól kialakított tereiben. Csak a sajtócentrumban lehet tengeri betegséget kapni a sátor mozgó padlózata miatt akárhányszor valaki markáns léptekkel elsétál (az újságírói társadalomban ez bizony nem ritkaság)…

Mindent egybevetve azonban – bár nem szokás nálunk dicsérni az efféléket, s főként akkor nem, ha jól mennek a dolgok –, meg kell állapítani, hogy úgy illik Nagyszeben belvárosára az EU-csúcs mindenestől, mintha ráöntötték volna, ide találták volna ki. És ezért valószínűleg ezúttal sem az EU Tanács soros elnökségét „menedzselő” kormányt kell megdicsérni, hanem inkább az államelnöki hivatalt és a nagyszebeni polgármester csapatát.

Ugyanakkor azt a sajtós kollégák közül is többen megállapították: a fő helyszíneken valószínűleg csak a galambok szállhatnak a csúcs idején továbbra is háborítatlanul. Nekik nem kellett átpréselődniük a sípoló, vinnyogó ellenőrzőkapukon és kitűzőt sem kell hordaniuk jól látható helyen.

A felvételek forrása: Bartha Réka, Marian Raduna/Rezistenta Tv

16:43

Három tüntetést szerveztek az EU-csúccsal egy időben

A nagyszebeni önkormányzat három tüntetést engedélyezett az EU-csúcs napjára: a Greenpeace aktivistái, a Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését követelő csoport és a Fejlődés az Intézményekben Egyesület megmozdulását.

15:55

Macron: az EU-vállalnia kell, hogy 2050-ig nullára csökkenti szén-dioxid-kibocsátását

Az Európai Uniónak stratégiai célkitűzései közé kell emelnie azt, hogy 2050-ig nullára csökkenti szén-dioxid-kibocsátását – hangoztatta Emmanuel Macron francia elnök Nagyszebenben.

Az államférfi az erdélyi városban összesereglett újságírók előtt, érkezésekor azt mondta: ezt a vállalást már nyolc tagország támogatja, és reményei szerint már a mostani csúcstalálkozó alkalmával a 27-ek közös célkitűzésévé emelik.

Macron szerint az uniónak határai megvédésére, a schengeni övezet biztonságossá tételére is kiemelt figyelmet kell fordítania. (Digi24/MTI)

15:29

Véget ért a csúcsértekezlet első része

Közel negyven perces megbeszélés után, délután két óra előtt tíz perccel véget ért az uniós állam- és kormányfők megbeszélésének az első része Nagyszebenben. A politikusok kimentek a térre, ahol mintegy kétezer érdeklődő várta és ovációval köszöntötte őket.

15:16

Vezetők érkezése az EU-csúcsra: nem siették el

BEgy csoport dán és egy másik csoport lengyel újságíró közé szorulva követhettem végig az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek, uniós intézményvezetőinek érkezését, amely majdnem egy órán keresztült tartó valódi esemény volt a nagyszebeni városháza előtt. Nem siették el a folyamatot. Klaus Johannis elnök érkezését követően jóval az olasz kormányfő, Giusepe Conte nyitotta meg a vendégek sorát, akik közül volt, aki autóval, mások viszont  éppenséggel "földi halandókként", gyalog vonultak a piros szőnyeg felé. Ez utóbbiak között volt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki ezennel is tovább építette a hazai társadalomban a közvetlen vezetői imázsát: kezet fogott a várakozó nagyszebeniekkel. Gyalog érkezett ugyanakkor Orbán Viktor magyar miniszterelnök, nem különben Xavier Bettel  luxemburgi miniszterelnök, de Csehország köztársasági elnöke, Andrej Babis is. Talán leginkább ez az egy órán keresztül tartó felvonulás mutatta meg azt, hogy a nagyszebeni EU-csúcsnak – bár fontos, az európai jövőről szóló informális beszélgetések helyszíne – igen fontos diplomáciai és kommunikációs összetevője is van. Érkezése után a 27 uniós vezető - jókora késéssel - a megszokott családi fotóra is beállt a Nagypiac téren előkészített, uniós csillagokkal díszített dobogón.

15:13

Johannis: rövidesen csatlakozunk a schengeni övezethez

Románia „rövidesen” a schengeni övezet része lesz, és az igazságügyi reformot nyomon követő Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmustól (MCV) is „megszabadul” – mondta csütörtökön Nagyszebenben Klaus Johannis államfő. Az EU-csúcsra való érkezésekor az elnök rámutatott, számtalan tárgyalást folytatott már az európai vezetőkkel Románia schengeni csatlakozásáról, a nap folyamán is egyeztet még a témáról, „de nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogyan azt elképzeljük”.

„Sajnos vannak politikusaink, akik támadják az igazságszolgáltatást, vannak politikusaink, akik támadásokat intéznek még az európai intézmények ellen is. Így ahelyett, hogy előre haladnánk és befogadnának bennünket például a schengeni övezetbe, viták vannak a romániai jogállamisággal kapcsolatban, és ezeket a vitákat nyilván azok a politikusok váltották ki, akik nem az ország javát szolgálják” – fogalmazott. (Agerpres)

14:58

Merkel: jelképes jelentőségű, hogy Európa napján tanácskozunk az unió jövőjéről

Jelképes jelentőségűnek nevezte Angela Merkel német kancellár csütörtökön, hogy a román uniós elnökség idején Nagyszebenben ülésezik az Európai Unió Tanácsa és azt is, hogy az EU-27-ek vezetői Európa napján, a Schuman-nyilatkozat évfordulóján, és a „nagy bővítés után” tizenöt évvel tanácskoznak az unió jövőjéről.

„A véleményeink különböznek, de keressük a közös nevezőt, olyan intézkedéseket akarunk hozni, amelyek segítenek megőrizni a jólétet, biztonságot. Ugyanakkor meg akarjuk őrizni az európai értékeket is, amelyeket az EU-n kívül is népszerűsíteni akarunk” – mondta érkezésekor a német kancellár.

Az EU-tagországok állam- és kormányfői az EU-ban maradók egységét hangsúlyozó „optimista” nyilatkozatot készülnek elfogadni Nagyszebenben az unió jövőjével kapcsolatos vállalásaikról. (MTI)

14:50

Az unió biztonságpolitikai főképviselője is itt van

Federica Mogherini volt olasz külügyminiszter, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a Junkcer-bizottság alelnöke is részt vesz az értekezleten.

14:32

Európai Néppárti vezetők: veszélyben a romániai jogállamiság

Az Európai Uniós Tanácsának nagyszebeni értekezlete előtt az Európai Néppárt vezetősége is csúcstalálkozót tartott, amelyen Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke mellett Klaus Johannis államfő is részt vett. Az EPP vezetői a romániai jogállamiság veszélybe kerülése miatti aggodalmuknak adtak hangot, illetve a PNL-nek és Johannis népszavazási kezdeményezésének kampányoltak. Joseph Daul, az EPP elnöke kijelentette: nem fogják hagyni, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciója tönkretegye Románia jövőjét. „Az igazságszolgáltatás függetlensége nem luxus, hanem szükségszerűség” – mondta. (Agerpres)

13:58

Szóba sem álltak a PSD-vel Szebenben az európai szocialisták

A nagyszebeni EU-csúcs kezdete előtt, csütörtök délelőtt egyeztető tanácskozást tartottak az Európai Szocialisták (PES) pártcsaládjába tartozó miniszterelnökök, de nem hívták meg a nagyobbik román kormánypártot, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) elnökét, Liviu Dragneát, sem az ügyvezető elnökét, Viorica Dăncilă miniszterelnököt, aki a csúcsértekezleten sem vesz részt. (g4media.ro)

13:27

Gyalog érkezett Orbán Viktor

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is megérkezett az EU-csúcsértekezlet helyszínre. A kormányfő gyalog jött.

13:17

A litván elnöknek ez lehet az utolsó kiküldetése

Három nap múlva Litvániában elnökválasztást tartanak, de az szebeni találkozóra a még hivatalban lévő Dalia Grybauskaitė érkezett. A két ciklust betöltő hölgy már nem indulhat újabb mandátumért (a litván elnökválasztás első fordulóját május 12-én, a másodikat – ha sor kerül rá – 26-án tartják).

12:38

Ott vagyunk az események középpontjában

Az EU-csúcsra elsőként Klaus Johannis érkezik. Mondjuk neki könnyű dolga volt, mert nem messziről jött, román államfőként ő a házigazda. Astrid Fodor polgármester fogadta a nagyszebeni városháza előtt.

12:23

Választási részvételre és az RMDSZ támogatására buzdít Orbán Viktor

Az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdít, a romániai magyarokat az RMDSZ támogatására kéri, és a román–magyar kapcsolatokon is szeretne javítani romániai tartózkodása alatt Orbán Viktor – nyilatkozta a magyar miniszterelnök a nagyszebeni EU-csúcs előtt. (MTI)

12:11

Felfordultak a nagyszebeni hétköznapok

Érdeklődő nagyszebeniek várakoznak egyre többen a biztonsági kordonon túl egy órával a hivatalosságok érkezése előtt. Ha már az egész városban felfordulást keltett a több száz nemzetközi meghívott és újságíró fogadása az EU-csúcson, akkor lássanak is valamit  a felhajtás apropójából. Nagyszebenben amúgy szünetel a tanítás ezekben a napokban, a turisták pedig nem sokat láthatnak a kiszemelt attrakciókból – a Nagypiac tér az uniós vezetőké, küldöttségeké, a Kispiac tér a sajtóé. Személyes statisztikám meg azt mutatja, hogy két idevalósi vagy itt dolgozó ismerősöm is átmenetileg „elmenekült” a városból.

11:55

Donald Tusk és Orbán Viktor találkozója

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök négyszemközti megbeszélést tartottak Nagyszebenben, az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának napján. (MTI)

11:08

A „biztonság” az első szó, ami eszünkbe jut

”Excuse me, where are you from?” ”From Romania…” ”Nu pot să cred…” – így beszélgettünk el kedvesen a nagyszebeni informális EU-csúcs szigorúan ellenőrzött helyszínén, a Nagypiac téren az ide kirendelt biztonsági őrtársadalom egyik tagjával (rengetegen vannak). Ő mindössze kedvesen arra akart kérni, helyezzem letétbe a sajtócentrumban az ajándékként kapott tarisznyát. Persze, biztonsági megfontolások indokolják ezt az „intézkedést”.

Terepszemlémkor, reggel 9 óra után a nemzetközi tévéstábok már elkezdték a „honfoglalást” a piros szőnyeg mentén, ahol a 27 uniós kormány- és államfő érkezik majd 12 óra előtt. Nagyszebenben amúgy a „biztonság” az első szó, ami eszünkbe jut, ahogy beérkezünk a városba: minden második utcasarkon egy vagy két rendőr áll. És viccesen vagy sem, de ez éppenséggel összhangban van annak a stratégiai menetrendnek az első pontjával, amelyet Nagyszebenben fognak megvitatni, és amely az Európai Unió 2019–2024-es időszakra szóló prioritásait tartalmazza.
 

10:56

Ezek a várható események

10.00 – az Európai Néppárt vezetői munkamegbeszélést tartanak az EU-csúcs előkészítéséről

11.45 – érkeznek az állam- és kormányfők a nagyszebeni polgármesteri hivatalba

12.30 – elkezdődik az Európai Tanács ülése Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke részvételével

13.15 – csoportkép készül az EU-csúcs résztvevőivel Nagyszeben történelmi főterén

13.30 – munkaebéd kezdődik a Brukenthal Múzeumban

15.30 – folytatódik az Európai Tanács ülése

18.00 – Klaus Johannis államfő, Jean – Claude Juncker és Donald Tusk sajtótájékoztatót tartanak

10:49

Az EU-csúcs számokban

A 27 állam- és kormányfő mellett 36 ország küldöttségét, 400 magas rangú meghívottat, 900 akkreditált újságírót fogadnak ma Nagyszebenben.

Kapcsolódók

Kimaradt?