Johannis: a nagyszebeni EU-csúcs azt bizonyítja, hogy Románia számít Európában

Az Európai Unió Tanácsa csütörtöki nagyszebeni csúcsértekezlete annak bizonyítéka, hogy „a román állampolgárok számítanak Európában” – jelentette ki szerdán Klaus Johannis államfő.

Az elnök az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsági ülését követően kijelentette: „Holnap Romániában lesz Európa fővárosa. Holnap Romániába, Nagyszebenbe jön Európa. Ezt a csúcstalálkozót nem egyedi, elszigetelt eseményként kell felfogni, hanem Európa és az európai választások kontextusában. Ez a csúcstalálkozó azért fontos a román állampolgároknak, mert azt bizonyítja, hogy Románia számít Európában, a románok számítanak Európában, a román állampolgárok szavazata pedig nemcsak Romániában, hanem Európában is számít.”

Johannis szerint a Romániába látogató európai tisztségviselők egy sikertelen kormányzást fognak látni. „Messzire jutottunk el. 2007 január elsején, 12 évvel ezelőtt Románia az Európai Unió tagja, Nagyszeben pedig Európa kulturális fővárosa lett. Ezért vagyunk most Szebenben. Nagyszeben egy európai, nyitott város, és hiszem, hogy ez holnap is bebizonyosodik. És holnap, a csúcstalálkozón mi, Európa vezetői be fogjuk bizonyítani a világnak, hogy összetartunk, hogy egységes, erős, gyorsan fejlődő Uniót akarunk, amely képes megvédeni állampolgárait a belső és külső veszélyektől, amely az értékeket és haladást, a jólétet és az európai állampolgárok biztonságát tűzi zászlajára” – mondta az államfő, aki szerint a csütörtöki EU-csúcs az Európai Unió jelenkori történelmének egyik legfontosabb pillanata lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?