A külügyminiszter kezdeményezi George Maior washingotni nagykövet visszahívását

Teodor Meleşcanu külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy javasolta Klaus Johannis államfőnek George Maior washingtoni nagykövet leváltását.

A B1 televíziónak adott interjújában Meleşcanu azzal indokolta döntését, hogy nem tesz jót a román–amerikai stratégiai partnerségi kapcsolatoknak sem az, hogy a parlament április 18-i hivatalos dokumentuma szerint Maior „személyes céljaira használta a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI)”, sem az alkotmánybíróság január 16-ai döntése, amely szerint a SRI és az ügyészségek közötti protokollumok „súlyosan sértették az alapvető emberi szabadságokat és jogokat, illetve az ország érdekeit”.

Amikor arról kérdezték, hogy Románia kit küld Maior helyébe, Meleşcanu azt mondta: egyelőre várja az államfő döntését. „Gond nélkül helyettesíteni tudjuk a nagykövetet, de előbb meg kell várni, hogy miként foglal állást az államfő” – jelentette ki Meleşcanu.

A Digi24 hírtelevízió szerint a két kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökei, Liviu Dragnea, illetve Călin Popescu-Tăriceanu nyomására kezdeményezte Maior visszahívását Meleşcanu.

Popescu-Tăriceanu szerint a washingtoni nagykövet „szabotálja a román kormánytagok és a kormánypárti képviselők, szenátorok kapcsolatfelvételét az amerikai közigazgatással”, és rontja Románia hitelét a tengerentúlon.

Johannis szerdán azt mondta: a nagyszebeni EU-csúcsot követően dönt Maior esetleges visszahívása ügyében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?