„Nemzeti érdekeinket képviseljük az EP-ben” – exkluzív interjú Orbán Viktor miniszterelnökkel


-A A+

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke három napos erdélyi látogatásának első napján, Kolozsváron a Maszolnak és az Erdélyi Magyar Televíziónak adott exkluzív interjújában a közelgő európai parlamenti választások tétjéről, az erős és közös magyar képviselet fontosságáról beszélt. Történelmi fordulópontnak nevezte a közelgő választásokat, arra buzdítva az erdélyi magyarokat, hogy éljenek a lehetőséggel.

Miniszterelnök úr, erős Európát, fejlődő Erdélyt kívánunk. Európa változások előtt áll, reformokra van szükség, milyen esélyt lát arra, hogy az őshonos kisebbségeket védő keretszabályozás része legyen ennek a folyamatnak és elfogadásra kerüljön?

Valóban nagy változások várhatók az európai politikai életben, ennek szerintem az Erdélyben élő magyarok, Romániában élő magyarok és a magyarországi magyarok egyaránt nyertesei lehetnek. Jó esélyt látok arra – nem holnap reggel következik ez be –, de az őshonos kisebbségek jogainak a szabályozása, a rájuk irányuló figyelem, az őket támogató politika minőségében komoly változások várhatók. Az aláírásgyűjtés nagyon sikeres volt, az RMDSZ szerintem kiválóan harcolt, a határon túli magyarok odatették magukat ebben az ügyben, és Európában teljesen nyilvánvaló, hogy az őshonos kisebbségekre vonatkozó szabályozásnak kedvező irányban meg kell változnia.

A második fontos dolog, hogy mit hoz az élet a gazdaság területén. Én azt gondolom, hogy a Romániában élők, ide értve a románokat és a magyarokat, és a Magyarországon élők nyertesei lesznek a következő időszaknak, ami előttünk áll. Tehát, ha nem rontják el a gazdaságpolitikát Brüsszelben –  és most azért akarunk jó jelölteket odajuttatni, hogy ez ne következzen be –, akkor Magyarország és Románia is szépen fog fejlődni a következő időszakban, föltéve, ha mi sem rontjuk el Bukarestben vagy Budapesten, de hát miért is rontanánk el.

A harmadik fontos változás a bevándorlásnak a kérdése, mert ne felejtsük el, hogy mi határterülete vagyunk az európai kontinensnek: a muszlim világból érkező bevándorlók  Romániát és Magyarországot is érinthetik, és azt kell mondanom, hogy a román hatóságok a határvédelem területén eddig jól teljesítettek, és sikerült megfékezni azt a veszélyt, amit a népvándorlás jelentene. Általában az ortodoxia világa nagyon egyértelműen foglal állást mindenfajta keresztyén kultúrával szembeni mozgást illetően, s nagyon határozottan áll ki a keresztény Európa mellett. Ez jó Romániának is, jó Magyarországnak is, mert a hangunk erősödni fog. Tehát én összességében mind a románok, mind a romániai magyarok, mind a magyarországi magyarok számára egy ígéretes négy-öt esztendőre számítok.

Május 26-án európai parlamenti választások lesznek. Mi a tétje ennek a választásnak Magyarország számára, és mi a tétje itt, az erdélyi magyarok számára?

Úgy döntöttünk, a románok meg a magyarok is, hogy az Európai Unió részévé válunk. Azt hiszem, nem gondolja egyikünk sem azt, hogy az Európai Unió lenne az értelme az életünknek, azt gondoljuk, hogy nekünk nemzeti céljaink vannak –  a románoknak is és magyaroknak is –, és úgy gondoljuk, hogy a nemzeti céljainkat az Unión belül jobban el tudjuk érni, mint ha azon kÍvül maradtunk volna. De azért mindannyian, a románok is és a magyarok is, a saját életükben szeretnének fejlődést látni, és ehhez jó eszköz lehet az Unió. Ez szerintem is így van, de ehhez nagyobb befolyást kell szereznünk. 

A mostani választásnak az a célja, az az értelme és tétje, hogy a közép-európaiaknak, ideértve Romániát is, megnőjjön a súlya az európai döntéshozatalon belül. Képesek leszünk-e nagyobb súllyal képviselni a szempontjainkat a gazdaságban, a kultúrában, a tudományban, a kutatásokban, mint ahogy eddig tettük? Szerintem erre jó esélyünk van, de ahhoz, hogy ez így legyen, kellenek a saját választópolgárainktól érkező támogatások is. Tehát nem mindegy, hogy milyen részvétel lesz Romániában, milyen részvétel lesz Magyarországon.  

A Romániában élő magyar kisebbségnek különösképpen nem mindegy, hogy a magyarok milyen arányban mennek el itt, Romániában szavazni. Tehát én mindenkit, románt, magyart egyaránt arra szeretnék biztatni, Romániában és Magyarországon is, hogy minél nagyobb számban jöjjenek el választani, mert ezzel tudnak súlyt adni a Közép-Európát képviselő állam- és kormányfőknek a brüsszeli vitákban.

Romániában a választások napján népszavazást is szerveznek, és nagyon nagy a lehetőség arra, hogy a román állampolgárok nagyon nagy számban részt vesznek ezen a választáson. Miért fontos Ön szerint, hogy mi, erdélyi magyarok is nagyon nagy számban vegyünk ezen részt?

Amikor olvastam az erről szóló híreket, hogy lesz népszavazás, akkor azt mondtam, hogy „ügyes”. A pesti ember csak ezt mondja erre. Ravasz dolog ez, jó eszköz arra, hogy a részvételt föl lehessen vinni. Azt gondolom, hogy most Romániának egy komoly esélye van arra – miután nemcsak az Unióról, hanem egy belpolitikai ügyről is dönt –, hogy  a részvétel is magasabb lesz, és így Romániának a súlya komolyabban jelenik meg az európai döntéshozatalban. Ez egy remek gondolat – ha innen nézem, szakmailag, ha szabad így fogalmaznom – a román politikusok részéről, hogy a részvételt föl fogják vinni.

A kérdés itt az, hogy a magyarok, akik itt élnek, föl vannak-e erre készülve, mert ez nekünk is feladatot jelent. Tehát ha a romániai magyarok azt akarják, hogy az ő hangjuknak az erőssége, az ő szavuknak a súlya ne csökkenjen, akkor legalább olyan arányban részt kell venni az európai parlamenti választáson a magyaroknak, mint ahogy a románoknak. Egyébként a román-magyar arány a képviseletben meg fog változni. 

És ha azt akarjuk, hogy legyen képviselet, márpedig azt akarjuk, hogy az RMDSZ listáján szereplők kijussanak az Európai Parlamentbe, szerintem az RMDSZ jól dolgozott az elmúlt években, fontos lenne, hogy a képviselői kijussanak, ha azt akarjuk, hogy ez be is következzen, akkor el kell mennünk, és támogatnunk kell őket.

Úgyhogy én, anélkül, hogy beleavatkoznék a román belpolitikába, arra szeretnék biztatni minden magyart, hogy vegyen részt a választáson, ez magyar szempontból is fontos, közép-európai szempontból is fontos, Magyarországnak is fontos. 

Jöjjön el, adja le a szavazatát, és támogassa a magyar jelölteket, hogy hosszú-hosszú évtizedek után – több mint egy évszázad után – legyen ismét közös magyar képviselete az erdélyi magyaroknak meg a magyarországi magyaroknak egy helyén a világnak: az Európai Parlamentben. Legyen ismét közös hang és közös képviselet. Történelmi lehetőség, ne engedjük el!

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X