EU-csúcs: Dăncilă felszólította Johannist, hogy kérje a felvételt a schengeni övezetbe

Viorica Dăncilă miniszterelnök felszólította Klaus Johannis államfőt, hogy a csütörtöki nagyszebeni EU-csúcson kérje Románia felvételét a schengeni övezetbe, valamint az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) megszüntetését.

Dăncilă szerint az európai uniós állam- és kormányfők szebeni csúcstalálkozója nemcsak Romániának mint az EU Tanácsának soros elnökének fontos, hanem Európa jövője szempontjából is jelentős esemény.

„Az EU-elnökség alatt a román kormánykoalíció, a PSD és az ALDE miniszterei bebizonyították, hogy az ország és az EU érdekeit igyekeznek érvényesíteni” – nyilatkozta Dăncilă a szerdai kormányülés elején. Állításai szerint megpróbált jó viszonyt ápolni az államelnökkel, „és ez a gesztus nem kérés volt, hanem a normalitás diktálta”, „de szembesülve a realitással, azt látom, hogy Johannisnak csak a személyes és a választási érdek számít."

„Azt kérem az elnöktől, hogy a nagyszebeni csúcstalálkozó során kérje országunk csatlakozását a schengeni övezethez, valamint azt, hogy szüntessék meg az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust. Minden megbeszélés konkrét eredményekkel kell járjon az állampolgárok számára. Ennek a csúcstalálkozónak az eredményeit Románia és a románok érdekeit kellene szolgálniuk” – mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?