Kétfordulós polgármester-választásról nyújtott be törvénytervezetet az USR

Törvénytervezetet terjesztett szerdán a szenátus elé a Mentsétek meg az ellenzéki Romániát Szövetség (USR), amely úgy módosítaná a 2015/115-ös helyhatósági választási törvényt, hogy a polgármestereket kétfordulós rendszerben válasszák meg.

A szenátusba benyújtott tervezet szerint a 2015/115-es törvény 101. szakasza úgy rendelkezne, hogy „az a jelölt a polgármester-választás győztese, aki megszerezte az érvényes szavazatok többségét. Ha a jelöltek egyike sem szerzett többséget, újabb fordulót kell tartani két héttel az első után, amelyben csak az a két jelölt vesz részt, akik az első fordulóban a legtöbb szavazatot kapta. Az a jelölt győz, aki a második fordulóban több érvényes szavazatot kap”.

A kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérés az USR legfontosabb projektje, hogy „Romániát visszatérítse egy működőképes demokráciához” – jelentette ki Tudor Benga parlamenti kévpviselő.

Florin Presadă szenátor emlékeztetett: az USR eddig tíz olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely arra ösztönzi az állampolgárokat, hogy vegyenek részt a politikai életben.

Az párt közleménye szerint a törvénytervezet azt szolgálja, hogy a polgármester „valóban a többséget képviselje”, és így döntéseit ténylegesen a közösség egészének nevében hozhassa meg.

Az USR szerint Románia több nagyvárosában a polgármesterek a szavazatok számának kevesebb mint 20 százalékát szerezték meg. Például: Gabriela Firea (Bukarest) – 13,84, Mihai Chirica (Iaşi) – 15,36, George Scripcaru (Brassó) – 18,38, Decebal Făgădău (Konstanca) – 16,12 és Adrian Florin Dobre (Ploieşti) – 11,07 százalékkal nyert.

„A jelenlegi szavazási rendszer, a polgármesterek egyfordulós megválasztásával, nem ösztönzi a szavazáson való részvételt, növeli a választási rendszer iránti bizalmatlanságot és támogatja a nagy pártokat. A 2012-es helyhatósági választáson 56,39 százalékos volt a részvétel, mely 2016-ra 48,43 százalékra esett vissza” – állítja az USR.

Az RMDSZ korábban bejelentette, hogy ellenzi a kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérést.

Kapcsolódók

Kimaradt?