Johannis a helyszínen tájékozódott a nagyszebeni EU-csúcs előkészületeiről

Klaus Johannis államfő azt kívánja, hogy a nagyszebeni csúcstalálkozón optimista üzenetet fogalmazzanak meg az Európai Unió vezetői.

„Én és velem együtt minden román állampolgár erős, integrált, az állampolgáraira odafigyelő Európai Uniót akarunk, amely garantálja az állampolgárok biztonságát, amely megengedi az egységes piac megszilárdítását, és amely minden állampolgár számára jólétet és biztonságot teremt” - nyilatkozta kedden Nagyszebenben az államelnök.

Hozzátette: előkészület alatt áll egy dokumentum, amelynek reményei szerint a Nagyszebeni Nyilatkozat lesz a címe, és amelynek szeretne optimista hangvételt adni. „Az európai parlamenti választások küszöbén állunk, és az EU már annyi válságon átment és megoldott, hogy azt hiszem, optimista, jövőbe mutató üzenetre van szükségünk, amely azt bizonyítja, hogy mi, vezetők folytatni akarjuk az utat, képesek vagyunk megteremteni az ígért jólétet és biztonságot az állampolgárok számára. És be kell bizonyítanunk, hogy tudjunk, mik a szándékaink az Európai Unióval. És ezt be is fogjuk bizonyítani csütörtökön itt, Nagyszebenben” - jelentette ki Johannis.

 

Az államfő a város polgármesterével, Astrid Fodorral közösen szemügyre vette az EU-csúcsnak otthont adó polgármesteri hivatal épületét és a Brukenthal-palotát, amely a hivatalos munkaebéd helyszíne lesz csütörtökön. Johannis értékelése szerint a városháza megfelelően felkészült a magas rangú európai közméltóságok fogadására. Ugyanakkor a köztereken bevezetett, precedens nélküli biztonsági intézkedésekről is tájékozódott az államfő.

A május 9-ei nagyszebeni EU-csúcsra a tagállamok államelnökeit, miniszterelnökeit várják, összesen 36 hivatalos küldöttséget, 400 magas rangú vendéget, körülbelül 900 újságírót és 100 fordítót. A rendezvény központi helyszíne a városháza lesz, és Klaus Johannis államelnök egykori polgármesteri irodájában fog megbeszéléseket folytatni vendégeivel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?