Kelemen Hunor: az RMDSZ nem szavazta meg az alkotmánybírák kinevezését

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselői sem a képviselőházban, sem a szenátusban nem szavaztak az alkotmánybíróság két új tagjának kinevezésén, bár az ülésteremben jelen voltak – szögezte le Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kedden.

„Nem vettünk részt a szavazáson sem a képviselőházban, sem a felsőházban. Jelen voltunk, de megmondtuk, hogy nem szavazunk. Elsősorban azt akartuk megmutatni, hogy nélkülünk is működik a parlamenti többség. Másrészt nem is kérték tőlünk, hogy jelöltjeikre voksoljunk” – mondta Kelemen.

A szociáldemokraták nem kérték az RMDSZ-től, hogy támogassa jelöltjeiket, nyomatékosította a szövetségi elnök. „Nem beszéltünk egyáltalán erről. Ma reggel megkérdezték tőlünk, hogy fogunk-e szavazni, és mi azt mondtuk, jelen leszünk, de nem voksolunk. Nem is vettük át a szavazólapokat, hogy ne legyen aztán téma az, hogyan szavaztunk” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Beismerte azonban, hogy a PNL-ből beszélt „valakivel” arról, hogy esetleg az ő jelöltjüket támogassák, de ez nem járt eredménnyel. „Volt egy nem hivatalos beszélgetésem a PNL egy képviselőjével, de ez csak egy puhatolózás volt a PNL részéről. Az USR részéről nem jött ilyen megkeresés” – mondta továbbá a szövetségi elnök.

Ami a két megválasztott alkotmánybírát illeti, Kelemen hangsúlyozta, hogy nem ismeri őket, így véleményt sem mondhat róluk. „Meglátjuk, olyan emberekről van szó, akik megfelelnek a tisztség előírta kritériumoknak, mint ahogy a Cotroceni-palota által delegált Simina Tănăsescu is megfelel. Meggyőződésem, hogy felkészültségük, tapasztalatuk és az alkotmánybíróság statútuma, amely politikamentességet ír elő, nem is fogja megengedni a politikai befolyást, és úgy fogják végezni a dolgukat, ahogyan azt egy bírónak kell” – fejtette ki Kelemen Hunor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?