Sürgősségi rendelettel módosíthatja a népszavazási törvényt a kormány

Klaus Johannis államfő reméli, hogy a kormány tartózkodni fog a népszavazási törvény minden olyan módosításától, ami nem pusztán technikai jellegű és a lebonyolításra vonatkozik. Viorica Dăncilă miniszterelnök ugyanis bejelentette, hogy a kormány szerdai ülésén sürgősségi rendelettel módosítják a referendum megszervezésére vonatkozó jogszabályt.

Mint korábban megírtuk, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánykoalíció a népszavazási törvény sürgősségi módosításával nehezítené meg Johannis dolgát, hogy sikerre vigye a május 26-ra, az európai parlamenti választások napjára kiírt, az igazságügyi törvényekről szóló véleménynyilvánító népszavazást.

A tervezetben többek között az szerepel, hogy a közintézmények és közméltóságok (mint az elnöki hivatal, illetve az elnöke személye) nem kampányolhatnának a népszavazás kérdésében: sem ellene, sem mellette – a korteskedést viszont megengednék a pártoknak. Ekként az elnök mint a referendum kezdeményezője és kiírója csak „semleges tájékoztatást” adhatna, valahányszor megnyilvánul a kérdésben.

A 30 százalékos érvényességi küszöb elérését is nehezítenék a sürgősségi kormányrendelettel, ugyanis a választói joggal rendelkezők számához viszonyítanák a 30 százalékot, ez pedig mintegy 600 ezerrel magasabb, mint a választói névjegyzékben szereplők száma (a különbség abból adódik, hogy sok szavazati joggal rendelkező román állampolgár külföldön él, és nem vétette fel magát a választói névjegyzékbe).

„Ellene vagyok mindenféle törvénymódosításnak, amit a választások küszöbén akarnak véghezvinni. A szociáldemokraták általában azért csinálják ezeket, hogy valamiféle előnyt kovácsoljanak a maguk számára, vagy hogy előnytelen helyzetbe hozzák ellenfeleiket. Remélem, hogy a kormány tartózkodni fog mindenféle módosítástól, ami nem pusztán technikai jellegű és feltétlenül szükséges a választások megfelelő lefolyásához” – mondta az államelnök Nagyszebenben.

Viorica Dăncilă kormányfő kedden kijelentette, hogy a referendumra vonatkozó sürgősségi rendeletet a kormány szerdai ülésén fogadják el, nyomatékosítva, hogy annak végleges formáját a kormányfőtitkárral és az Állandó Választó Hatóság (AEP) képviselőivel való konzultálás nyomán dolgozzák ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?