Megszavazta a parlament két háza az új alkotmánybírákat: mindkettő a PSD jelöltje

A képviselőház Gheorghe Stan alkotmánybírói nevesítését hagyta jóvá keddi plenáris ülésén, a szenátus pedig Cristian Deliorgát delegálja a taláros testületbe – mindkettő a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje.

Gheorghe Stant 174 képviselő támogatta szavazatával, 94-en ellene szavaztak. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjét, Ioan Cupşát 63 támogató és 205 ellenszavazattal, míg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltjét, Vlad Ştefant 25 támogató és 234 ellenszavazattal utasította el az alsóház plénuma.

Gheorghe Stan az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló újonnan alakult speciális ügyészség (SIIJ) vezetője. Az alkotmánybíróságban Ştefan Minea helyét veszi át, akinek június 15-én jár le a mandátuma.

A szenátus által nevesített Cristian Deliorga, a konstancai ítélőtábla bírája szintén a nagyobbik kormánypárt, a PSD jelöltje, a felsőház plénumától 70 támogató és 34 ellenszavazatot kapott. A PNL által javasolt Daniel Fenechiut 24 pró és 80 kontra szavazattal, míg az USR által nevesített Ovidiu Mircea Ursuţa Darabant 10 támogató és 95 ellenszavazattal utasították el a szenátorok.

Cristian Deliorga elődje, Simona-Maya Teodoroiu mandátuma szintén június 15-én jár le, és a szabályzat szerint az új alkotmánybírókat legalább egy hónappal elődjük mandátumának megszűnése előtt ki kell nevezni.

A kilenctagú alkotmánybíróság tagjait a kétkamarás parlament, valamint az elnöki hivatal nevezi ki. Klaus Johannis államfő a tavaly nyáron lemondott volt elnöki tanácsadóját, Simina Tănăsescu alkotmányjogászt nevezte ki június 9-i hatállyal alkotmánybírónak.

Kapcsolódók

Kimaradt?