FRISSÍTVE – EU-csúcs Nagyszebenben: az Európai Unió jövője lesz a fő téma

FRISSÍTVE: Klaus Johannis államfő lesz a házigazdája az európai uniós vezetők csütörtökön, Nagyszebenben tartandó informális ülésének. Az eseményen az elnök ismertetni fogja Románia elképzeléseit az Európai Unió (EU) 2019-2024-es időszakra vonatkozó stratégiai menetrendjével kapcsolatban.

Az Államelnöki Hivatal keddi tájékoztatása szerint a nagyszebeni informális ülés fő témáját az EU jövője képezi majd, és külön hangsúlyt kap a 2019-2024-es stratégiai menetrend. Az európai állam- és kormányfők véleménycserét folytatnak majd arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie és milyen prioritásokat kell meghatároznia az EU-nak az elkövetkező évekre.

Az eseményen Johannis elnök ismertetni fogja Románia elképzeléseit a következő öt évre vonatkozó stratégiai menetrendről. A dokumentumot az Európai Tanács június 20-án és 21-én zajló csúcstalálkozóján tervezik elfogadni, a nagyszebeni ülésen megfogalmazandó következtetések alapján. Az EU27-ek ugyanakkor elfogadnak majd egy nyilatkozatot is az Európai Unió jövőjéről.

Az EU Tanácsának soros elnökségét ellátó Románia által szervezett informális ülésen jelen lesz az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker, illetve az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani is.

A kormányfő újból szóvátette, hogy nem kapott meghívást 

Viorica Dăncilă miniszterelnök kedden újból megerősítette: nem kapott meghívást Klaus Johannis államfőtől, hogy részt vegyen az Európai Unió vezetőinek csütörtökre tervezett nagyszebeni csúcsértekezletén.

A miniszterelnök úgy kommentálta azokat a híreket, melyek szerint Johannis szemrevételezi a találkozó helyszíneit, hogy „nagyon helyes, hogy megnézi, hogy mit fektetett a kormány a csúcsértekezlet megszervezésébe, hisz a szervezéshez szükséges pénzalapok nagy részét a kormány adta”.

A kormányfő panaszára reagálva Klaus Johannis kijelentette: valamennyi uniós tagállamnak egy képviselője van az Európai Tanácsban, és Romániát az államfő képviseli. Szerinte a miniszterelnöknek a nagyszebeni EU-csúcsra való meg nem hívásával kapcsolatos vita mesterségesen kreált. 

Johannis emlékeztetett, az alkotmány szerint az államfő feladata képviselni az országot az Európai Tanács ülésein, és Nagyszebenben kizárólag az Európai Tanács fog ülésezni ezen a héten, semmilyen más formátumban nem ülnek össze az uniós vezetők. Hozzátette, ezekre az ülésekre kizárólag az Európai Parlament elnökét hívják meg. Ezért Iohannis úgy véli, hogy a román miniszterelnöknek az eseményre való meg nem hívásával kapcsolatos vita mesterségesen kreált téma. 

Az elnök kiemelte, az uniós csúcstalálkozók napirendjén mindig sok jelentős téma szerepel, és rendszerint szűkös az idő, így fontos, hogy mindig konkrétumokról tárgyaljanak. Hozzátette, a nagyszebeni ülés keretében sem lesznek "protokolláris események, amelyeken csak úgy töltsék az időt". 

Johannis rámutatott, a nagyszebeni polgármesteri hivatal szervez egy koncertet csütörtök estére, és erre szívesen látnak mindenkit, aki szórakozni szeretne. Az államfő egyébként kedden a helyszínen tájékozódott a nagyszebeni EU-csúcsot megelőző előkészületekről. Az elnök felkereste az Európai Tanács informális ülésének helyet adó polgármesteri hivatalt, illetve a Brukenthal-palotát is, amely a munkaebéd helyszíne lesz. 

Kapcsolódók

Kimaradt?