Băsescu: a kormányfőt nem is lehet meghívni a nagyszebeni csúcs munkamegbeszéléseire

Traian Băsescu volt államelnök, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora szerint a Lisszaboni Szerződés értelmében Viorica Dăncilă kormányfőt nem is lehet meghívni a nagyszebeni EU-csúcstalálkozó megbeszéléseire, azonban meg lehet hívni az azt követő fogadásra, ahol Klaus Johannis államelnök bemutathatja őt az Európai Tanács tagjainak.

Az ellenzéki politikus a miniszterelnöknek arra a pénteki panaszára reagált, hogy nem kapott meghívást a május 9-ei nagyszebeni EU-csúcstalálkozóra. Traian Băsescu szombati Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: az utóbbi idők nyilatkozataiból kitűnik, mennyire tudatlanok az emberek az Európai Uniót illetően.

„Az újságírók és a politikusok azon sajnálkoznak, hogy Dăncilă miniszterelnök asszonyt nem hívták még meg Nagyszebenbe. Emberek, nem is fog meghívást kapni az Európai Tanács munkamegbeszéléseire” - fogalmaz a volt államelnök a bejegyzésében.

 

Az unió rotációs elnökségének minden egyes mandátuma alatt megszervezik az Európai Tanács informális ülését, amelynek az éppen elnökséget betöltő ország a házigazdája, ez esetben Románia, mutat rá Băsescu, nyomatékosítva, hogy jómaga 19 ilyen ülésen vett részt 10 év alatt.

A Lisszaboni Szerződés értelmében az Európai Tanácsba minden tagország csak egy személyt delegálhat, és ez a hely annak a személynek van fenntartva, aki az illető ország alkotmányába foglaltak szerint az államot hivatott képviselni. Románia esetében ez a személy Klaus Johannis államelnök, magyarázza a volt államfő.

Hangsúlyozza még, hogy a hat hónapos mandátum alatt Dăncilă kormányfő és Johannis államelnök két külön európai intézményben képviselik Romániát, illetve elnökölnek: Johannis az Európai Tanácsban, Dăncilă pedig az Európai Unió Tanácsában.

Kapcsolódók

Kimaradt?