Úzvölgyi temetőfoglalás: online petíciót indított a Hargita megyei önkormányzat

A törvényes lehetőségek betartása érdekében Hargita Megye Tanácsa online aláírásgyűjtést kezdeményezett az úzvölgyi temetőfoglalás ügyében – közölte a megyei önkormányzat sajtószolgálata.

A cél az, hogy minél többen kifejezhessék törvényes úton a nemtetszésüket a dormánfalvi önkormányzat egyoldalú lépésével kapcsolatban – olvasható a tájékoztatásban.

Mint köztudott, a Bákó megyei község helyhatósága egy képviselő-testületi döntéssel „bekebelezte” a Hargita és Bákó megye határán lévő, de Csíkszentmárton közigazgatása alá tartozó temetőt, amelyben az első világháborúban elesett honvédek nyugszanak, és ott első és második világháborús román emlékműveket állíttatott, amelyeket május 17-én avatnának fel hivatalosan.

A petíció ITT írható alá.

A Hargita megyei önkormányzat közleménye szerint „az elmúlt munkaszüneti napokban a dormánfalvi önkormányzat telekkönyveztette a területet”, ami felveti – sőt bizonyíthatja is – a jogtalan területszerzés szándékosságát.

„Arra kérek mindenkit, hogy éljen a törvényes lehetőséggel, írja alá a petíciót. Mi megpróbáljuk elnapoltatni a május 17-re a dormánfalviak által szervezett ünnepséget. Ha nem sikerül, szervezetten, higgadtan veszünk részt ezen. Ismétlem: nem hagyhatjuk, hogy néhány provokátor összeugrasszon bennünket, feszültséget szítson – fogalmazott a közleményben Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök. – Az úzvölgyi temető ügyében is a törvények mentén kell keresni a megoldást helyi, országos és európai szinten.”

A tájékoztatás felidézi, hogy Borboly Csaba Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselővel, Tánczos Barna szenátorral és Gergely András csíkszentmártoni polgármesterrel együtt május elsején kereste fel a temetőt, erről az alábbi videót tették közzé:

 

A látogatást követően rögtönzött lakossági fórumot is tartottak Csíkszentmártonban, amit korábban a közösségi médiában hirdettek meg, és amelyen a munkaszüneti nap ellenére nagyon sokan részt vettek. Kiderült, hogy nagy érdeklődés követi az eseményeket, és nagy összefogás tapasztalható a katonai temető ügyében.

Mint arról beszámoltunk, a történtekről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök levélben tájékoztatta Viorica Dăncilă miniszterelnököt, akitől azt kérte, hogy közigazgatási eljárás útján állítsa le az építkezést az ügy tisztázásáig. Ugyanakkor határozott és gyors fellépést kér a szakhatóságoktól az RMDSZ abban a hivatalos levélben, amelyet Kelemen Hunor szövetségi elnök, Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető és Tánczos Barna szenátusi házbizottsági tag látott el kézjegyével.

A temető területét már 2007-ben Csíkszentmárton község közvagyonába foglalták, ez 2010-ben jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Ennek ellenére egy hónappal ezelőtt a dormánfalvi önkormányzat elkezdte a területnek a saját közvagyonába foglalását, amelynek első lépése a helyi tanács vonatkozó határozatának elfogadása volt, közben pedig emlékművet emelt az úzvölgyi temetőben.

A megyei tanács honlapján külön oldal foglalkozik a vitatott megyehatárszakaszokkal, és a Bákó megyéről szóló résznél található Úzvölgye – hívták fel az érdeklődők figyelmét a közleményben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?