Meghosszabbították a szenátusi alkotmánybírósági tagságra való jelentkezés határidejét

A szenátus házbizottsága pénteken úgy döntött, május 6-áig meghosszabbítja az alkotmánybírói mandátumra való jelentkezés benyújtási határidejét, mivel a korábban kitűzött dátumig (április 22-ig) egyetlen jelölt sem jelentkezett a felsőház részéről.

„Azért hívtuk össze a házbizottságot, hogy meghosszabbítsuk a jelölés benyújtásának határidejét. Az eredetileg megszabott határidőre, azaz április 22-éig egyetlen jelölést sem nyújtottak be annak az alkotmánybírónak a mandátumára, akit a felsőház delegál a taláros testületbe, ezért úgy döntöttünk, május 6-áig meghosszabbítjuk a határidőt” – jelentette be pénteken Călin Popescu-Tăriceanu szenátuselnök.

Simona-Maya Teodoroiu alkotmánybíró mandátuma június 15-én jár le, és a törvényes előírások értelmében a mandátum lejárta előtt legalább egy hónappal ki kell nevezni az új alkotmánybírót.

Az eljárás szerint a frakciók jelölteket nevesítenek, majd a szenátus plénumában vitatják meg és döntik el szavazás révén, hogy ki lesz az új alkotmánybíró a felsőház részéről.

Kapcsolódók

Kimaradt?