Tudorel Toader elhatárolódott a büntetőjogi törvények PSD-féle módosításától

Az igazságügyi minisztérium azért nem véleményezte a büntető törvénykönyvet, valamint a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletek tervezetét, mert nem saját szakemberei dolgozták ki a jogszabályokat, hanem "más elmélkedőközpontokban" születtek - állítja Tudorel Toader.

Csütörtök esti Facebook-bejegyzésében a volt igazságügyi miniszter megindokolja, hogy miért nem véleményezte a szaktárca a büntetőjogot módosító rendelettervezeteket, amelyeket - Toader szerint - nem a minisztériumban dolgoztak ki, hanem "más elmélkedőközpontokban" születtek, onnan továbbították a szaktárcához.

A volt miniszter hangsúlyozza, semmi sem indokolja, hogy a kormány sürgősségi rendelettel fogadja el ezeket a módosításokat. A kormányprogramban előírtak teljesítésének szükségessége nem lehet ok sürgősségi rendelet kiadására, mint ahogyan a kedvezőbb jogi megoldások elfogadása sem, például az elévülési határidők csökkentése, bizonyos bűntettek büntethetőségének megszüntetése vagy a szabadlábra helyezés igénylése előtt kötelezően letöltendő büntetés időszakának lerövidítése - írta a miniszter.

Toader az alkotmánybíróság joggyakorlatára hivatkozva azt is nyomatékosítja, hogy a kormány nem adhat ki sürgősségi rendeletet úgy, hogy gyakorlatilag átveszi egy parlamenti jóváhagyásra váró törvénytervezetet szövegét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?