Hegedüs Csilla: növelni kell az EU-s támogatásokat

Az erdélyi magyarságnak az az érdeke, hogy erős legyen az Európai Unió, hiszen másképp nincs esélye a globális versenyben, és így biztosítja Erdély további fejlődését – vélekedett Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt csütörtökön Szilágyerkeden. 

„Az Unió változások előtt áll, mi pedig azon dolgozunk, hogy ennek a változásnak nyertesei az erdélyi magyarok, az európai őshonos nyelvi és etnikai kisebbségek legyenek. Hogy jó legyen itthon, Erdélyben, a Partiumban élni” – mutatott rá. Az EP-képviselőjelölt csütörtökön a szilágyerkedi lakosokkal találkozott, akikkel a május 26-i választás tétjéről beszélgetett, Seres Dénes képviselő, Szilágyi Róbert, a Szilágy megyei RMDSZ ügyvezető elnökének, Simonfi Mária, a Szilágy megyei Nőszervezet ügyvezető elnökének és Balázs Zoltán református lelkipásztor kíséretében. 

Hegedüs Csilla úgy fogalmazott: „Az uniós csatlakozás fejlesztéseket hozott Erdélybe, a támogatásokból út, csatornahálózat, templom és iskola épült, településeink fejlődtek, közösségünk gyarapodott. Azonban még rengeteg a tennivaló, ezért azon kell dolgoznunk, hogy még több finanszírozás érkezzen Erdélybe. A csatlakozás a gazdák számára is előrelépést jelentett, hiszen 75 ezer magyar ember gazdálkodik, az APIA-s támogatás pedig több mint 200 ezer ember megélhetését tette könnyebbé az elmúlt 12 évben. Május 26-án eldől, hogy településeink tovább fejlődnek-e az uniós forrásokból, gazdáink kapnak-e területalapú támogatást, vagy csökkenni fognak ezek a pénzösszegek. Eldől, hogy erős magyar képviselet fog-e értünk Európában dolgozni, vagy csak a magyarellenes román politikusok hangjától lesz hangos Brüsszel.”

A beszélgetésekből kiderült: a szilágyerkediek számára is rendkívül fontosak az EU-tól kapott támogatások, ezek megőrzése és növelése. Fontos, hogy a gazdák könnyebben juthassanak hozzá ezekhez, hogy településük infrastruktúrája fejlődjön, hogy jó legyen itt élni. „12 év alatt több mint 1,5 milliárd euró területalapú finanszírozást kaptak az erdélyi magyar gazdák, ami nagyban hozzájárult a megélhetésükhöz. Éppen ezért, mert ezek az összegek sok gazda és családja számára létkérdés, nekünk azért kell dolgoznunk, hogy a támogatások megmaradjanak, növekedjenek, csökkenjen a bürokrácia, könnyebb legyen pályázni, hogy a fiatal gazdák új technológiákat honosíthassanak meg, hogy növekedjen a versenyképesség. Azt szeretnénk, hogy az Unió a helyi szempontokat vegye figyelembe a támogatási rendszer kialakításakor, ne a brüsszeli érdekeket” – fejtette ki. 

Hegedüs Csilla arra kérte a lakosságot, május 26-án éljenek szavazati jogukkal, hiszen Erdély jövőjéről döntünk. „A mi érdekünk, hogy Európa erős legyen. Erdély csak akkor fejlődik, közösségünk akkor gyarapodik, ha az unió támogatja a településeinket, gazdáinkat, vállalkozásainkat és iskoláinkat” – összegzett.  

(Címlapfotó forrása: Hegedüs Csilla hivatalos Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?