Vincze Loránt: a Minority SafePack úttörő eszköz az európai kisebbségvédelemben


-A A+

A május 26-i európai parlamenti választás nem a jelöltekről szól, hanem arról, hogy fel tudjuk-e mutatni közösségünk erejét, tudunk-e képviseletet biztosítani közösségünknek Brüsszelben, meg tudjuk-e őrizni súlyunkat Bukarestben és a helyi önkormányzatokban – fogalmazott Vincze Loránt szerdán Marosvásárhelyen.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke Vass Levente marosvásárhelyi RMDSZ-elnök társaságában beszélgetett a szövetség tagságával és helyi véleményformálókkal a közelgő megmérettetésről.

A Marosvásárhelyről származó jelölt megerősítette: bejutása esetén a városban fogja megnyitni központi irodáját, Vass Levente szerint pedig ez nem csak politikai, de egyházi és civil szempontból is fontos lesz, hiszen új intézménnyel fog gazdagodni a város, amelynek szerepe lesz a kapcsolatépítésben, rendezvények szervezésében.

Vincze Loránt szerdán este marosvásárhelyi értelmiségiekkel, egyházi vezetőkkel is folytatott eszmecserét a május 26-i EP-választások kapcsán. Úgy fogalmazott, a választás tétje hármas: jog, támogatás és magyarság. Az RMDSZ célja az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolása, ennek eszköze a Minority SafePack Innitiative kisebbségvédelmi polgármi kezdeményezés.

„Ez nem csodaszer, amely egyik pillanatról a másikra megoldaná összes problémánkat. De úttörő eszköz, mert elérheti azt, hogy az unió végre érdemben foglalkozni kezdjen a kisebbségek helyzetével. Az első lépést pedig a többi fogja követni” – magyarázta.

A jelölt elmondta: az RMDSZ-nek célja a településeink fejlődéséhez, kulturális örökségünk megőrzéséhez, vállalkozásaink erősítéséhez és a gazdák megélhetéséhez elengedhetetlen uniós támogatások megőrzése és növelése.

Nemzetpolitikai szempontból is nagy súlya van az EP-választásoknak, hiszen „az Európai Parlamentben megvalósuló egységes Kárpát-medencei magyar képviselet a korábbinál is erőteljesebb és összehangoltabb, ha úgy tetszik, programatikus lesz a közös munka. Az RMDSZ kolozsvári kongresszusán olyan megállapodás született, amelyben a Fidesz-KDNP, illetve az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági magyar szervezetek aláírásukkal vállalták a közös fellépést és programot” – fogalmazott Vincze Loránt.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X