Antonescu: társadalmi zavargások jöttek volna

Súlyos társadalmi zavargások színhelyévé vált volna Románia az ősz folyamán, ha nem tartották volna meg a referendumot – állítja Crin Antonescu ideiglenes államfő.
Crin Antonescu szombaton az Antena 3 hírtelevíziónak adott interjúban azt nyilatkozta: az év eleji utcai tüntetéseknél és zavargásoknál is súlyosabbakra kellett volna számítani, ha nem függesztették volna fel tisztségéből Traian Băsescu államfőt és nem szerveztek volna népszavazást a menesztéséről.

„Több százezer ember, csaknem az ország valamennyi jelentősebb településén annak jelét adta január-februárban, hogy az előrehozott parlamenti- és elnökválasztásokat tartja megoldásnak. Ha ez megtörténik, akkor most nem jutottunk volna ide. Most, ha ez a referendum nem történt volna meg, és ha az államfő felfüggesztése nem történik meg, akkor ősszel újabb zavargások robbantak volna ki" – mondta Crin Antonescu, aki szerint az általa előrevetített őszi tüntetések is a lej értékének zuhanásához vezettek volna. Az ideiglenes államelnök ezzel azokra a vádakra reagált, melyek szerint a lej mostani zuhanásáért a népszavazás megszervezése okolható.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank elnöke azt mondta, a lej azért gyengül ilyen nagyon, mert a belpolitikai válság elbizonytalanította a külföldi beruházókat, akik emiatt eladták a román állampapírokat. {loadposition kmn}

 

Kimaradt?