Kétnyelvű utcanévtáblák: a marosvásárhelyi RMDSZ hivatali mulasztással vádolja a jegyzőt

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal elmulasztotta a fellebbezést, így jogerőssé váltak a kétnyelvű marosvásárhelyi utcanévtáblákra vonatkozó önkormányzati határozatokat érvénytelenítő első fokú bírósági ítéletek. A marosvásárhelyi RMDSZ hivatali mulasztással vádolja és emiatt lemondásra szólította fel a polgármesteri hivatal jegyzőjét, aki nem fellebbezett azt követően, hogy bíróság első fokon igazat adott a város utcáinak átnevezését és egyben kétnyelvűsítését megtámadó prefektusnak.

A kétnyelvű utcanévtáblák határozatát tavaly márciusban támadta meg Lucian Goga akkori Maros megyei prefektus. A perbe ezt követően az RMDSZ mint kezdeményező a városi tanács mellett csatlakozott. A közigazgatási bíróság első fokon a prefektúrának adott igazat, ezt követően a polgármesteri hivatal jogászai lettek volna hivatottak megvédeni a tanácshatározatot, ám ők nem nyújtottak be fellebbezést, ennek következtében a per megszűnt – mondja Kali István, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének ügyvezető elnöke. Szerinte a marosvásárhelyi magyar közösség úgy vesztette el a pert, hogy esélye sem volt nyerni. A kétnyelvűség ellehetetlenítése mögött szándékosságot sejtenek. „Ez a cselekvés, tulajdonképpen ez a nemcselekvés egy hivatali mulasztás. Emiatt marosvásárhelyi RMDSZ lemondásra szólította fel a jegyzőt” - mondta. 

Szerettük volna reagáltatni a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal jegyzőjét, ám az ortodox húsvét és a május elseje között megadott vakáció miatt nem tartózkodott a hivatalban.

Az utcanévtáblák kétnyelvűségéért több évtizede folytat mindezidáig szélmalomharcot a magyar közösség Marosvásárhelyen. 2018-ban innovatívnak nevezett megoldással állt elő a helyi RMDSZ szervezet. Az általuk beterjesztett, majd a tanács által megszavazott határozattervezet értelmében a város utcáit átnevezték volna olyan módon, hogy az eddig a hivatalos okiratokban csak románul szereplő nevek, például a Tineretului utca ezután Strada Tineretului – Ifjúság utcaként szerepelne.

A Maros megyei prefektus indoklása, amellyel megtámadta ezt a tanácsi határozatot, az volt, hogy a 215-ös, helyi közigazgatási törvény a települések be és kijáratánál írja elő a kétnyelvű táblákat, az utcanévtáblák kétnyelvű feliratozásának lehetőségére nem tesz utalást. Ezzel szemben Vass Levente, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke úgy nyilatkozott, nem fordításról van szó, hanem 353 utcának az elnevezéséről. „A 63/2001-es kormányhatározat nagyon világosan és egyértelműen azt mondja, hogy az önkormányzatoknak joguk van átnevezni és nevet adni az utcáiknak, és mi kizárólag erre a határozatra hivatkoztunk akkor, amikor a határozattervezetünknet benyújtottuk” – mondta még 2018 márciusi sajtótájékoztatóján Vass.

Kapcsolódók

Kimaradt?