Virágokból rakták ki a Csíkkozmás Községháza feliratot


-A A+Európai kisebbségvédelmi törvényre van szükség, hogy szabadon használhassuk közösségi jelképeinket, anyanyelvünket – mutatott rá csíkszéki látogatásán Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje.

„Szimbólumaink közösségünk önazonosságának szerves részei. Minél több támadás éri a román állam részéről magyar és székely szimbólumainkat, közösségünk annál inkább összezár védelmükben. Európai nyomásra is szükség van ahhoz, hogy végre szabadon használhassuk zászlóinkat, ezért is fontos, hogy a május 26-i európai parlamenti választásokon nagy számban vegyünk részt: az uniós kisebbségvédelmi törvényt csak az erős Kárpát-medencei magyar képviselet tudja kiharcolni” – fogalmazott a FUEN elnöke, aki csütörtökön reggel a csíksomlyói Csibész Alapítványt látogatta meg Borboly Csabával, a Hargita Megyei Tanács elnökével és Becze István RMDSZ ügyvezető elnökkel közösen. 

Kolumbán Imre, az alapítvány alelnöke elmondta: a kilencvenes évek eleje óta biztosítanak munkát az árvaházból kikerülő fiataloknak. A gyermekvédelmi rendszer átalakítása után is hasznos tevékenységet folytatnak, jelenleg pedig többek közt székely és magyar zászlók készülnek itt, százasával, de asztalos- és autószerelő műhelyük is van.

A jelölt ezt követően Csíkkozmásra látogatott. Ez volt az első székelyföldi település, amelyet jogerős bírósági döntéssel köteleztek a községháza felirat eltávolítására. Szántó László polgármester kreatív megoldással pótolta az épület homlokzatáról eltávolított feliratot: a hivatal udvarán a Daruszentmiklós testvértelepülés által adományozott virágokból rakták ki a Csíkkozmás Községháza feliratot. Ebben a munkában segített Vincze Loránt és Tánczos Barna szenátor. 

„Ez nem a törvény megkerülése, hiszen semmilyen jogszabály nem szabályozza sem az intézmények neveinek magyar fordítását, sem a homlokzati feliratokat. Látva azt, hogy a bíróságok szerint csak azt szabad nekünk, amit szabályoz a törvény, egyértelmű, hogy pontosítani kell a jogszabályokat, illetve uniós törvényre van szükség kisebbségi jogaink védelmére. Május 26-án erről döntünk” – mondta el ennek kapcsán az RMDSZ jelöltje. 

A Kászonok lakosságának nyolcvan százaléka mezőgazdaságból és állattenyésztésből él, így a területalapú- és egyéb típusú támogatások megőrzése, amelyeknek köszönhetően közel egymillió euró érkezett a községbe, létfontosságú az itt élők számára – számolt be András Zoltán polgármester. Az elöljáró a romatelepre is elvitte Vincze Lorántot és Tánczos Barnát. „A romakérdésről Brüsszelben konferenciákat szerveznek, itt Székelyföldön a mindennapok része, olyan kihívás, amelyre megoldást kell találni” – fogalmazott Vincze Loránt, aki felajánlotta a segítségét az európai jó gyakorlatok megismertetésében.  

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X