Megóvta az alkotmánybíróságon a btk.-módosítást a PNL és az USR

Alkotmányossági kifogást emelt a büntetőtörvénykönyv (btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (betk.) szerdán a képviselőházban elfogadott módosítása ellen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – jelentette be csütörtökön Raluca Turcan, a PNL első alelnöke.

A két ellenzéki alakulat vezetői szerint az alkotmánybírósági szűrőn egyszer már „átrostált” törvény még most is aggályokat vet fel, és a szociálliberális (PSD–ALDE) kormánykoalíció korrupt politikusainak nyújt menekvést.

Turcan szerint, ha az alkotmánybíróság elfogadja a folyamodványukat, és a május 26-i, az igazságszolgáltatásról kiírt népszavazáson elsöprő többségben lesznek az igenek (vagyis a kmorrupcióért elítéltek közkegyelemben és amnesztiában részesítésének megtiltása, továbbá az igazságügyi törvények sürgősségi rendeletek általi módosításának megtiltása), akkor a parlamentben újra kell majd tárgyalni a btk.-módosítást.

A PNL-alelnök szerint egy másik lehetőség „az igazságszolgáltatás elleni PASD–ALDE-ostrom megállítására”, hogy Klaus Johannis államfő nem hirdeti ki a megszavazott törvényt.

Kelemen: „Az alkotmányellenes cilkkelyek kiiktatására szavaztunk”

Az RMDSZ azért szavazta meg a btk. és a betk. módosítását szerdán a képviselőházban, mert a korábban az alkotmányossági szűrőn fennakadt cikkelyek kiiktatásán kívül „egy vesszőt sem tettek hozzá” a szakbizottsági véleményezés során – nyilatkozta Kelemen Hunor, a szövetség elnöke még szerdán.

Az érdekvédelmi szövetség vezetője emlékeztetett: az RMDSZ korábban nem szavazta meg a törvény, főleg a hivatali visszaélésekre vonatkozó cikkely miatt, ami alkotmányellenesnek is bizonyult. Ezúttal azonban az alkotmánybíróság által kifogásolt cikkelyek kiiktatásáról szólt a szavazás. Hozzátette, hogy a képviselőházi szavazáson a 13 jelenlévő RMDSZ-es honatya voksai nélkül is elfogadták volna a módosítást.

„A parlamentnek és a kormánynak a feladata, hogy a törvényeket összhangba hozzák az alktománnyal, de Romániában tizenöt éve halogatják ezt. Aki nem meri felvállalni ennek a feelősségét, ne menjen politikusnak, keressen más foglalkozást” – mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?