Romániában egyeztet az igazságügyi törvényekről a Velencei Bizottság küldöttsége


-A A+A Velencei Bizottság küldöttségével találkozott szerdán Tudorel Toader leköszönő igazságügyi miniszter - számol be a tárca közleménye. 

A minisztérium tájékoztatása szerint az egyeztetés fő témáját az igazságügyi törvények, illetve az ezekkel kapcsolatban 2018 szeptembere óta elfogadott sürgősségi kormányrendeletek képezték. Tudorel Toader ismertette a három igazságügyi törvény módosítását és kiegészítését meghatározó "jogszabályi és intézményi környezetet", illetve beszámolt arról is, milyen megfontolásból fogadta el később a kormány az öt sürgősségi rendeletet. 

Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének küldöttségét Claire Bazy-Malaurie, Martin Kuijer, Nicolae Esanu, Kaarlo Tuori és Grigory Dikov alkotta, a szaktárcát a leköszönő miniszter mellett a jogszabályok kidolgozásával foglalkozó osztály munkatársai, Ileana Petre, Dragoş Panaitescu és Dragoş Enrico Dediu képviselték a találkozón - számol még be a közlemény. 

Johannis: a PSD-féle jogalkotási mód rendkívül kártékony

Bírálta Klaus Johannis államfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) jogalkotását a Velencei Bizottság küldöttségével folytatott egyeztetésen - tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének Bukarestbe látogatott képviselőivel folytatott megbeszélésen Johannis elnök rámutatott, a PSD-féle jogalkotási mód "rendkívül kártékony", és destabilizálja az igazságügyi rendszert. Az államfő a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait hozta fel példaként, hangsúlyozva, bár az alkotmánybíróság számtalan rendellenességet állapított meg a két tervezettel kapcsolatban, "a parlament nem tanult a hibájából, és ugyanolyan gyorsan, felületesen és átláthatatlan módon vizsgálta felül ezeket". 

"A szociáldemokrata többség ismét tudatosan figyelmen kívül hagyta az ellenzéki alakulatok, valamint a bírák és ügyészek szakmai szervezeteinek javaslatait, sőt a Velencei Bizottság által a módosítások kapcsán megfogalmazott véleményt is" - idézi Johannist az Államelnöki Hivatal közleménye. 

Ebben emlékeztetnek, a Velencei Bizottság küldöttsége azzal a céllal érkezett Bukarestbe, hogy az igazságügyi rendszert érintő, 2018 szeptembere óta elfogadott öt sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatos fejleményekről tájékozódjon. Ennek kapcsán Johannis államfő rámutatott, a kormány túl sok sürgősségi rendeletet ad ki, és gyakorta olyan "kényes" témák kapcsán is alkalmazza ezt a jogalkotási módszert, amelyek komoly, mélyreható vitát és teljes átláthatóságot igényelnének. "Románia jelenleg abban a helyzetben van, hogy a kormány alkotja a törvényeket, a parlament pedig tudomásul veszi ezeket" - fogalmazott. 

Johannis hozzátette, az alkotmány értelmében a kormány csak rendkívüli, valóban gyors közbelépést igénylő helyzetekben adhat ki sürgősségi rendeleteket, az évek során azonban az egymást váltó kabinetek egyre gyakrabban éltek ezzel a lehetőséggel, és ez mára komoly problémává vált. "Az igazságügyi törvények módosítását követően elfogadott sürgősségi rendeletek elbizonytalanították a teljes igazságügyi rendszert, az ezekbe foglalt intézkedések pedig amellett, hogy nem tartják tiszteletben a Velencei Bizottság 2018 októbere óta megfogalmazott ajánlásait, a rendszer függetlenségét is veszélyeztetik" - áll még a közleményben. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X