Házkutatást tartottak a rendőrakadémián a halálos fenyegetést kapott újságíró ügyében

Szerda reggel házkutatást tartottak az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémián a plágiumügyeket felgöngyölítő Emilia Șercan újságíró feljelentése nyomán. A több magas rangú köztisztviselőt és intézményvezetőt leleplező oknyomozó riportert halálosan megfenyegették, ha nem hagyja abba a rendőrképző iskolában dolgozók doktori dolgozatai ügyének feltárását. Az első számú gyanúsítottat, Adrian George Bărbulescu rendőrtisztet kihallgatásra kísértek be.

A rendőrakadémián végzett házkutatással egy időben a gyanúsított lakására is kimentek a rendőrök bizonyítékokat keresni. Adrian George Bărbulescu rendőrtisztet, akit azzal gyanúsítanak, hogy megfenyegette az újságírót, Slatinán fogták el, és bekísérték a bukaresti rendőr-főkapitányságra kihallgatásra.

Emilia Șercan azzal szerzett hírnevet magának, hogy több magas rangú közméltóság, párt- és intézményvezető diplomamunkájáról, tudományos és doktori értekezéséről bizonyította be, hogy másolták valahonnan, vagy legalábbis plágiumgyanúsak. (Legutóbb az ideiglenes legőbb ügyész, Bogdan Licu doktori dolgozatáról állította azt, hogy másolta, sőt értesülései szerint 2016 óta folyik vizsgálat az ügyben, Licu pedig kérte doktori címe lemondását is.)

Újabban a rendőrakadémia tanárainak doktori munkái ügyében végzett nyomozást, és a közelmúltban – április 17-i Facebook-bejegyzése szerint – telefonos üzenetben halálosan megfenyegették, „ha nem hagyja abba a kutakodást, és ha meg akarja előzni a kálváriát”. Három hete folyamatosan közli a leleplező írásokat, és több más cikk előkészület alatt áll.

 

Az újságíró feljelentést tett a rendőrségen, a történtekről értesítették a belügyminisztert és az országos eendőr-főkapitányt is.

Amikor kiderült, hogy egy rendőrtiszt az első számú gyanúsított, Șercan megdöbbenésének adott hangot, hogy „egy rendőr, akinek a törvény betartatása a feladata, halállal fenyeget egy oknyomozó újságírót. Ez elképesztő!”. Hozzátette, reméli, hogy a rendőrakadémia vezetősége „ezúttal becsületről tesz tanúbizonyságot”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?